Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAX

Filmovi na platnu veličine vile, zvuk savršen i karta povoljna

'07.04.2011., Imax kino, Arena Centar, Zagreb - Imax kina otvorit ce za nekoliko dana najvecu 3D kino dvoranu u Hrvatskoj sa trecim najvecim kino platnom u Europi i najboljim audio sustavom.  Photo: G
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
07.04.2011.
u 17:45

Platno od 333 kvadrata presvučeno srebrom dopremljeno je iz Kanade, a 20 ljudi montiralo ga je cijeli vikend

Kadroviraju zvuk, morate pričekati, upozoreni smo na ulazu u prvi hrvatski IMAX. A da nije riječ o nekoj zakašnjeloj prvotravanjskoj šali, bilo je jasno nakon: “Tim iz Kanade je tu i sve mora biti savršeno”.

Doista, iz “domovine” kina IMAX, ekipa tehničara došla je provjeriti je li sve po strogim pravilima uoči skorog otvorenja u zagrebačkom Arena centru.

Platno iz Švedske

I bilo je. Savršen zvuk, slika, nevjerojatan ukupan 3D doživljaj, ukratko. Na 333 kvadrata velikom platnu prekrivenom srebrom, koje se prostire od zida do zida dvorane, prikazana je najava dokumentarca “Hubble” kojim će se 14. travnja kino i otvoriti.

Prema viđenom, nema sumnje u popunjenost 493 mjesta koliko ih je ukupno. I usput rečeno, mjesta za koja je platno stiglo iz Švedske, tepisi (također prema propisima) iz Kanade... A “okoliš” dvorane uredio je znani arhitektonski studio. Svjetla u dvorani, primjerice, u obliku su, uvjetno rečeno, vijuge na crnim zidovima. Postupno se zagrijavaju te slijedom toga i pojačavaju. Dvorana je pak stadionskog izgleda, tj. rasporeda stolaca.

Atrakcija po cijelom svijetu

Na njezinu vrhu, nazovimo to tako, prozorčići su iza kojih je cijeli mozak kina. Suvremeni (i skupocjeni) sustav dvaju projektora koji pokreću i realiziraju 12.000 vati jaku sliku, tj. zvuk na spomenutom megaplatnu. Sustav se u projekcijskoj sobi pokreće, naravno, računalno, a onaj komu je to posao morat će dolaziti sat vremena uoči svake projekcije. Radi provjere zvuka, podsjećamo. U svakom slučaju, IMAX je atrakcija gdjegod, kina su to po cijelom svijetu, kojemu se Zagreb ovim zasigurno još malo približio. Tim više što u okolnim zemljama ili ga nema ili imaju daleko manje varijante jer od platna u Arena Centru veće je samo ono u pariškom Disneylandu. I naravno, koliko će sve to stajati?

Kao i uobičajeno, ovisno o danu u tjednu, satnici projekcije, varijante za učenike i studente...

Komentara 6

JI
jimbeam
20:07 08.04.2011.

E sad neću iz principa sjest u svoj njemački auto,natočiti gorivo na austrijskoj pumpi,i svojom talijanskom karticom platiti ulaznicu za ovo kino! Pa nek vide šta je recesija !

MA
majorglory86
20:25 07.04.2011.

de još malo h&m reklamirajte, tek se otvorio, nemojte tako lako preć na novo nešto

UK
Ugo Kajvez
21:19 07.04.2011.

Ovo će sigurno biti jedna od turističkih atrakcija zagreba ubuduće, i tur. agencije bi to trebale debelo iskoristiti!! ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije