Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela obnova

Filmove u kinu Europa opet ćemo gledati tek krajem 2021.

Zagreb: Bandić najavio uređenje kina Europa
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
05.06.2020.
u 09:54

Obnova je vrijedna 1,8 milijuna kuna, a s postavljanjem skela počelo se još lani.

Stiže skela, prva je na redu fasada, a onda uređenje interijera. I kreće se odmah nakon 1. lipnja, kad sadašnjim zakupcima istekne ugovor. Plan za kino Europa na jednom od skupštinskih aktualaca iznio je gradonačelnik Milan Bandić. Bilo je to prošle godine u travnju. Prvi lipnja otada je prošao dva puta, lani i ove godine. A sve to vrijeme Zagrepčani su nestrpljivo čekali kad će konačno moći kinopredstave ponovno gledati u zdanju koje je sagradio Adolf Müller 1925. godine.

Financirat će se iz pričuve

Skele su, doduše, postavljene čim su zakupci, Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival (ZFF), izišli iz prostora, ali ne zbog obnove pročelja, već zato da bi se, o čemu je Večernjak već pisao, pregledavao krov. Radovi su pak konačno počeli jučer, a ako ćemo biti precizniji, riječ je o prvoj fazi, koja uključuje rekonstrukciju fasade i krovišta. U drugoj fazi obnovit će interijer, a u trećoj urediti prostorije, i to prema izvornom izgledu. Treba vremena da se kinu vrati stari sjaj, pravdao se jučer gradonačelnik, koji je ovaj put obećao da će se filmovi u dvorani u Varšavskoj 3 ponovno gledati krajem 2021., kada se očekuje završetak radova.

– Prošle smo godine zatvorili kino zbog nepoštivanja ugovora o zakupu i nedostatka ulaganja te smo u rujnu od Arhitektonskog fakulteta naručili projekt. S ovom ćemo obnovom imati kino Europa za idućih 200 godina jer sve što vrijedi traje, a sve što traje vrijedi – u svom je stilu radove otvorio Bandić. Joško Jakelić, direktor Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva (GSKG), koje upravlja zgradom, a provodit će i nadzor radova, dodao je da su vrijedni 1,8 milijuna kuna s PDV-om i da će se financirati putem pričuve od oko 20 kuna po kvadratu mjesečno u sljedećih 15 godina. A plaćat će je, kazao nam je Jakelić, Grad Zagreb. No, i tijekom obnove kino Europa imat će program, i to na raznim lokacijama u gradu, a osmislili su ga u Kulturno-informativnom centru (KIC), koji je upravljanje prostorom preuzeo prije dva mjeseca. Prvi programi bit će u sklopu Ljetne pozornice Tuškanac i počinju 12. lipnja.

– Bavit ćemo se legendarnom filmskom glazbom. Pripremili smo nekoliko filmova, koncert Zagrebačkih solista te nastup Gabi Novak i Matije Dedića – najavio je Petar Bujas, ravnatelj KIC–a. Sanacija fasade na zgradi u Varšavskoj trebala bi se završiti krajem godine, a istodobno će se, kazao je voditelj projekta Alan Braun, dovršiti dokumentacija za cijelu obnovu i potom se kreće s konzervatorsko-restauratorskim radovima na interijeru kina.

Vratiti izgled iz 1925.

 – Istraživanjem smo došli do otkrića da današnji izgled unutrašnjosti kina zapravo ne odgovara izvornom stanju. U originalu su sva plastika, kao i stupovi, kapiteli, balustrade, ograde..., bili vrlo bogato kolorirani i obrađeni štuko mramorom. Sve ćemo urediti tako da kinu vratimo izgled kakav je imao 1925. – rekao je Braun, predstojnik Zavoda za graditeljsko nasljeđe na Arhitektonskom fakultetu. U posljednjoj fazi u planu je u potpunosti modernizirati infrastrukturu, ali i tehnologiju projiciranja.

04.06.2020., Zagreb - Prolaz sestara Bakovic. Konferencija za medije na kojoj je gradonacelnik grada Zagreba Milan Bandic sa suradnicima najavio uredjenje kina Europa. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

– Zgrada još ima sustav grijanja na lož-ulje, ventilacija nije dobro riješena, a protupožarna zaštita gotovo i ne postoji jer je rađena prema mjerama iz osamdesetih – istaknuo je Braun. Dodao je da će se upravo zbog suvremene protupožarne zaštite morati smanjiti broj mjesta u kinu, no ne puno.

– Točno ćemo znati kad napravimo projekt uređenja interijera. Sad su to ideje s kojima krećemo u projektiranje – objasnio je. U dvoranu će, napomenuo je, smjestiti sobu za projiciranje, budući da je ondje nekoć i bila, ali i prostor za orkestar u kojemu su se u prošlosti udarali taktovi kao kulisa za nijeme filmove. Napravit će se i novi sustav grijanja, kanalizacije, vodovoda... te ugraditi najmodernija oprema za projiciranje kako bi se ondje, uz kinopredstave, mogli odvijati i drugi sadržaji.

– Budući da će u dvorani biti prostor za orkestar, moći će se slušati koncerti, predstavljati knjige, održavati razne tribine... – zaključio je Alan Braun.

Ključne riječi

Komentara 10

DR
dragica123
10:42 05.06.2020.

baš super,jedva čekam da se obnovi, ipak smo mladost proveli u tom kinu..jedva čekam vidjet kako će izgledat preuređeno, bravo za grad ZG

AN
androzagreb
12:47 05.06.2020.

Konačno se krenulo u obnovu najljepšeg kina u Zagrebu, nakon što je kino dugo godina zanemarivano od strane Zagreb film festivala.

MA
Marijajuric4
12:51 05.06.2020.

Napokon da se uređuje kino moje mladosti! Neka se osjeti nakon obnove stari štih Zagreba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije