Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predivna priča

Filmove sa ZFF-a mogu gledati i klinci u bolnici: 'Festivalski naslovi bit će im dostupni iduća tri mjeseca'

Film u bolnici
Maja Ogrizović
10.11.2023.
u 08:00

U suradnji s udrugom Sedmi kontinent program "Moj prvi odlazak u kino" dostupan je djeci i mladima u Vinogradskoj

Naslovi koji se prikazuju u sklopu 21. Zagreb Film Festivala ovoga tjedna pune dvorane CineStara Branimir, Studentskog centra, Kinoteke, Muzeja suvremene umjetnosti i Dokukina KIC, a vrte se i na online platformama Kina Europa i Croatian Filma pa ljubitelji sedme umjetnosti imaju priliku uživati u ponajboljim ostvarenjima iz Hrvatske i svijeta. Dio projekcija posvećen je i najmlađoj publici, i to u programu “Moj prvi odlazak u kino”, a on je prvi put dostupan i djeci koja su na liječenju u KBC-u Sestre milosrdnice, što je ostvareno u suradnji s udrugom Sedmi kontinent.

– Već deset godina provodimo projekt “Film u bolnici” u sklopu kojeg smo formirali online platformu s naslovima za djecu i mlade, a naglasak je na klasicima hrvatske kinematografije i djelima domaćih mladih autora. To je dio međunarodne inicijative koja okuplja šest zemalja, a mi surađujemo s bolnicama iz cijele zemlje, što podrazumijeva i radionice koje u njima održavamo. Posebnost naše priče je u tome što se trudimo povezivati s recentnim filmskim festivalima. To smo uspjeli i na ovogodišnjem Animafestu, a nakon ZFF-a surađivat ćemo i s Festivalom prava djece – objašnjava voditeljica projekta Maja Ogrizović pa domeće kako ponudom naslova, kojih na platformi ima više od stotinu, pokrivaju dobnu skupinu od tri do 15+ godina.

Klinci hospitalizirani u Vinogradskoj tako su imali priliku gledati i kratkometražni domaći naslov “Plavi medo” te nakon projekcije razgovarati s autoricom Marinom Andree Škop. – Mališani su bili oduševljeni jer su mogli postavljati pitanja i dobiti informacije o tome kako je film nastajao, što ih je posebno zainteresiralo. Zanimljivo je i da ovaj naslov u sklopu ZFF-a igra tek sutra u Kinoteci pa su mali pacijenti bili prva festivalska publika koja ga je imala prilike gledati – kaže M. Ogrizović.

>>VEZANI ČLANCI: 

Sljedeća tri mjeseca, dodaje, odabrani filmovi iz programa ZFF-a bit će dostupni na platformi “Kino u bolnici”. Pristup je besplatan i potrebno je samo unijeti aktivacijski kod koji se dobiva od medicinskog osoblja prilikom registracije boravka, a može se u tom razdoblju koristiti i po izlasku iz bolnice.

>>VIDEO: Priprema klizališta na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije