Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Festival znanosti u Velikoj Gorici – na VVG-u psi tragači HGSS-a

Festival znanosti u Velikoj Gorici
02.05.2023.
u 09:28

Bogat program Festivala znanosti tijekom dva dana održan je na Veleučilištu Velika Gorica.

Posebno zanimljivo za studente i mnogobrojne posjetitelje, prije svega velikogoričke srednjoškolce i osnovnoškolce bilo je predavanje o ulozi pasa tragača i dronova u kriznim situacijama. Dvorište VVG-a ispunili su znatiželjnici koji su od djelatnika Hrvatske gorske službe spašavanja doznali brojne zanimljivosti o psima koji su obučeni za pronalaženje ljudi ispod ruševina ili i u drugim situacijama, kada uglavnom o psima tragačima ovisi hoće li nečiji život biti spašen. Među djelatnicima HGSG-a je i veliki broj sadašnjih ili bivših studenta Veleučilišta Velika Gorica, koji su sa psima tragačima bili u mnogim akcijama spašavanja, pa i u Turskoj nakon razornog potresa.

Na Festivalu znanosti bilo je za svakoga ponešto. Mladi osnovnoškolci sudjelovali su tako u posebno zanimljivoj radionici male škole lemljenja. Festival znanosti osigurao je i niz iznimno zanimljivih predavanja za srednjoškolce, pa su tako profesori VVG-a osmislili zgodno predavanje pod nazivom Motorna vozila – izazovi današnjice ili predavanje o zanimljivostima vezanima za e-prevoditelje i jezik struke kao i izlaganje o elementima i vrstama rasjeda.
Srednjoškolcima je posebno bilo zanimljivo predavanje koje je ponudilo odgovore na pitanje kako riješiti bilo koju jednadžbu ili se upoznati s povijesno važnim računalima.

Isto tako, predavanje i radionica Kemijski elementi – priroda ili društvo približili su mladim ljudima sve ljepote koje nudi kemija kao iznimno zanimljivo područje prirodnih znanosti.

Bilo je tu još niz predavanja i radionica, od utjecaja digitalnih uređaja i plavog svjetla na ljudski organizam, pa do generatora – malih i „zelenih“ sakupljača ambijentalne energije ili satelitskih sustava kao alata u praćenju klimatskih promjena.

Izvrsna je ovo prilika za suradnju različitih ustanova koje ovakvom sinergijom mogu pobuditi pozitivne vibracije u svome društvu. Osim toga, ovo je pravi način da se lokalna zajednica upozna s mogućnostima koje pružaju obrazovne ustanove.

Sigurno je da će se mnogi sadašnji osnovnoškolci ili srednjoškolci vratiti na Veleučilište Velika Gorica kao njegovi budući studenti.

Podsjećamo da su na Festivalu znanosti u Velikoj Gorici, uz VVG, aktivno sudjelovale sve velikogoričke srednje škole, Muzej Turopolja i TZ Grada Velike Gorice. Koordinatorica svih događanja u sklopu Festivala znanosti za Veliku Goricu je prof. dr. sc. Sanja Kalambura.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije