Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Festival ručnog rada i tradicijskih delicija na samoborskom trgu

Uz proljetni sajam, jučer su se mogle degustirati i samoborske salame na Danu otvorenih vrata udruge Zlatna šajba
18. travnja 2016. u 10:00 0 komentara 374 prikaza
16.04.2016., Samobor - Otvoren 12. Samoborski proljetni sajam koji prezentira etno i eno gastronomsku tradiciju grada.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Samoborski obrtnici koji njeguju stare zanate okupili su se ovaj vikend na glavnom trgu toga grada na 12. proljetnom sajmu kako bi predstavili stare tradicijske zanate i običaje, etnobaštinu, izvorne suvenire, robne marke Zagrebačke županije, autohtone samoborske proizvode i gastronomiju.

Organizator, Grad Samobor izlagače je ove godine oslobodio kotizacije. A iako je ovo službeno 12. godina održavanja tog sajma, tradicija sajmovanja u Samoboru puno je dulja, kazao je gradonačelnik Krešo Beljak u subotu na službenom otvaranju.

– U Samoboru se sajmovi održavaju već 750 godina. Morali smo imati sajam da bismo uopće dobili status grada – rekao je Krešo Beljak, kojem se u obilasku sajma pridružio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija. Samoborci su, kao i ostali posjetitelji, tako mogli uživati u tradicionalnim kolačima toga kraja, domaćim kobasicama, slanini... Svoje brašno od starih sorti kukuruza koje melje u mlinu, domaće mlince i rezance te kravlji sir donio je Franjo Blažević iz Celina Samoborskih.

– Bavim se time otkad znam za sebe. Posao sam preuzeo od roditelja, a sam pletem košare i demižonke – kaže Franjo Blažević. Svoj ručni rad predstavila je i Terezija Horvat, koja u sklopu Društva sv. Izidora Seljaka radi tradicijske ženske nošnje samoborskog kraja.

– Organiziramo i radionice kako bismo očuvali način izrade nošnje. Pokazujemo kako se čuvaju, peru, peglaju... Izrađujemo i vjenčiće od cvijeća koje su nekad nosile mladenke, tzv. kinč-grane koje su se za Božić stavljale na kuglof... – priča Terezija Horvat, dok njezina kolegica iz društva Nevenka Švigir dodaje da su posjetitelji oduševljeni kad ih vide u originalnim nošnjama. Mogli su se kupiti i domaći štrudli, bučnice, gibanice iz OPG-a Lindić, ali i licitarska srca Medičarne ARKO. Uz proljetni sajam, jučer su se mogle degustirati i samoborske salame na Danu otvorenih vrata udruge Zlatna šajba, organizatora 29. Samoborske salamijade, na kojoj su se u subotu navečer okupili brojni građani.

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.