Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnici Filipec i Picula predali vlast

Fašnik u Samoboru: Sav novac iz gradske kase dobil bu narod!

13.02.2009.
u 23:39

Po sili i ucjeni prisiljeni smo predati vam ključeve grada. Pamet u glavu – rekao je gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec i predao sudbinu grada na dva tjedna u ruke Princu Fašniku i njegovoj sviti. Počeo je 183. Samoborski fašnik.

Vragovi iz Cavtata
U Slobodnoj fašničkoj republici glavnu riječ vode Princ, Sraka, Fiškal i Sudec, koji su prvu noć svoje vladavine zabavljali okupljene na glavnom samoborskom trgu.

– Glavni je zakon naše republike deni masku da buš lepši – rekla je Sraka, dok su Sudec i Fiškal nabrajali ostale regule.

– Nitko ne smije biti trijezan ili spavati sa svojom ženom. Ukidaju se svi porezi, nameti, cestarine, a sav novac iz gradske kase razdijelit ćemo narodu – rekao je Fiškal.

I dok su građani cupkali na hladnoći, maske u povorci veselo su plesale na glazbu harmonikaša. Povorku su predvodile avetinje prošlosti, u koje su bili zamaskirani članovi Gradskog poglavarstva. Za njima su slijedili gosti Karnevalska udruga Dominali iz Cavtata, zamaskirani u vragove, a plastičnim vilama bockali su svakoga koga su stigli. U samoborske fašničke redove uvukle su se i maškare iz Turopoljske fašničke republike zamaskirane u Kineze. Iz Makarske su došli beduini, a iz Svete Nedelje Kuburaško društvo gromovnika, koje je svoju nazočnost objavilo pucanjem.

Fašničke vinjete prve
Veselju što su gradom napokon zavladale maškare nije bilo kraja za najmlađe, koji su zamaskirani u vile, vještice, Spidermane te Fifi i cvjetno društvo trčkarali glavnim Trgom kralja Tomislava, gdje je na glavnoj pozornici postavljen ured fašničkih vlastodržaca.

Nakon profesionalnih maškara, došao je i red na maštovite Samoborce, koji su se borili za najbolju masku. Pobjedu su na kraju uzele fašničke vinjete, žive maske koje se izlažu i nastupaju u Muzeju grada Samobora. Trećim je mjestom bila oduševljena desetogodišnja Lana Petković iz Domaslovca pokraj Samobora.

–Maskirala sam se u trbušnu plesačicu zato jer sam tu masku vidjela u Kauflandu i nisam dugo razmišljala – rekla je Lana, koja je za nagradu dobila mobitel. Lana je od veselja vikala tako da su je svi u Domaslovcu mogli čuti i bez mobitela.

U 21 sat program na trgu je završio, pa su se maškare preselile u Fašnički šator i zaplesale salsu uz Cubismo.

Danas će Samoborski fašnik biti u znaku Valentinova, pa si barem nacrtajte srčeko na lice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije