Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prilika za uređenje

Evo kako za stari tavan dobiti novo pročelje i krov zgrade

tavan gimnazija
Marko Prpić/Pixsell
25.01.2016.
u 15:39

Jednima projekt sufinancira Grad, drugima ga koči država. DUUDI ne da potpis stanarima kao odobrenje da privatnom investitoru daruju potkrovlje, za što im je on spreman urediti njihovu zgradu pokraj Kvatrića

Svih devet stanara zgrade u Škrlčevoj ulici pokraj Kvaternikova trga odlučilo je prihvatiti ponudu mladog investitora i u zamjenu za obnovu fasade, krova i stubišta prepisati mu zapušten tavan. No projekt kojim bi se zgrada energetski obnovila, stanarima smanjila cijena režija, a ulica i grad dodatno uljepšali koči država koja je vlasnik 10. stana u zgradi. 

Padaju cigle, oni šute

– Nas je u zgradi malo, a pola stanara ne plaća pričuvu pa smo bili sretni što nam se investitor javio i ponudio uređenje zgrade s koje padaju cigle. Svi smo potpisali, no država nas koči – požalila nam se jedna od stanarki. Nekoliko puta išla je do Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koji gospodari i spornim stanom kako bi osobno razgovarala s nadležnima i uvjerila ih da je riječ o dobrom projektu koji će povećati vrijednost i državnom stanu.
– Njima nije jasno kako će obnova fasade, krova i balkona povećati vrijednost zgrade – ispričala je stanarka. 

S obzirom na to da je i investitor ponudio jamstva državi, stanari se nadaju da će dobiti posljednji potpis kako bi u zamjenu za prazan tavan od 60-ak kvadrata dobili obnovljenu zgradu. Projekt obnove zgrada u zamjenu za tavanske prostore u Zagrebu nije nepoznat, a 90-ih je gradska tvrtka GSKG sastavila i popis zgrada s tavanima koji bi se mogli staviti na tržište. Svim predstavnicima u tim zgradama poslali su i anketu.

– Krenuli smo s projektom, no stanari gotovo i nisu bili zainteresirani pa se s tim stalo – kazala je Marija Sesler iz GSKG-a. 
Da se tavanski prostor može dobro iskoristiti, svjedoče u V. gimnaziji u kojoj je nedavno počelo uređenje tavana od 900 kvadrata. Riječ je o školi u Klaićevoj, u užem središtu grada.

Odobreno 3,5 milijuna

– Napravili smo projekt i obratili se Gradu za financijsku pomoć, odobreno nam je 3,5 milijuna kuna. Potpisan je ugovor s izvođačima i u roku od četiri mjeseca ovaj neuređen tavan postat će učionice, dnevni boravak za učenike i muzej V. gimnazije – ispričao je ravnatelj Petar Mladinić. 
I dok se tek očekuje da jače zaživi model obnove zgrade u zamjenu za tavanski prostor, naročito kod zgrada u kojima stanari ne mogu dići kredit, u zgradama s redovitom naplatom pričuve obnovu pomaže Fond za zaštitu okoliša. 

– Lani smo imali dva natječaja za subvenciju energetske obnove zgrada. U prvom je u Zagrebu subvencionirano 29 zgrada, 12 milijuna od 30 milijuna kuna  vrijednosti investicija. Rezultati natječaja iz studenog, od 50 milijuna kuna, bit će poznati u veljači, a stiglo je 280 zahtjeva, najviše iz Zagreba – kazao je Sven Müller, direktor Fonda.

Komentara 3

VI
Vito
07:44 26.01.2016.

3.500.000 / 900 = 3.888,88 kn četvorni metar obnove tavana V. gimnazije ______________ 60 četvornih metara tavana plus cijelo pročelje od ????? Nema podataka koliko katova ima zgrada u Škrlčevoj, a na Google-u se vidi da su to sve dvokatnice s dobrim pročeljima. _________ Za razliku od "zaštićenog" središta u kojem je isto tako mnogo DUUDI stanova, a prof. silvije novak ne "štiti" te zgrade i ne provodi zakon o zaštiti, a uredno svaki mjesec dobiva plaću

VI
Vito
07:13 26.01.2016.

u zgradama s redovitom naplatom pričuve obnovu pomaže Fond za zaštitu okoliša. ________________________ Ne obmanjujte čitatelje "večernjaka" ________ Predsatvnik sam zgrade u užem središtu Zagreba i ne žele nam obnoviti pročelje, jer su nam zidovi prva dva kata 70cm, aa zid trećeg kata 40cm i nije "energetski zanimljiv". _________ Zgrada mora biti "tanka" da bi mogli opljačkati vlasnike, a kod nas je to "nemoguće" jer se radi o samo jednom katu pa bi lako mogli izračunati stvarnu vriejdnost i usporediti s "napuhanim" cijenama. _______ GSKG se "opravdava" da nam je zgrada u "zaštićenoj zoni" pa "moramo" moliti prof. silvije novaka za odobrenje postavljanja toplinske zaštite napročelje. ______ A zgrada je građena i dok u Zagrebu nije bilo struje, kamoli "toplinske zaštite" i današnje tehnologije. _______ Iako postoji "zakon" prof. silvije novak ga ne poštuje skrivajući se iza drugog "zakona" - plati mi pa ćeš dobiti sve što želiš odmah, u suprotnom vrijedi "zakon" o "zaštiti"

VI
Vito
07:29 26.01.2016.

u Zagrebu subvencionirano 29 zgrada, 12 milijuna od 30 milijuna kuna vrijednosti investicija ______________ Poluinformacija, praktički obmana _______ Zašto???? ________ Zato što nema bitnog "parametra" - količine četvornih metara i cijene jednog četvornog metra obnovljenog pročelja. __________ Kad bi too bilo objavljeno čitatelji bi znali sami izračunati koliko moraju uštedjeti da bi platili obnovu svog pročelja. ______________ Pogotovo kad se sjetimo kako je "gradonačelnik" odobrio 11.000.000.000 kn (jedanaest milijuna kuna) za obnovu jedanaest pročelja zgrada koje tvore Trg Eugena Kvaternika - znači jedno pročelje 1.000.000 kn (milijun kuna) ______ A novinari su objavli i kako je obnovljeno samo pet pročelja i novaca više nema. _________ 12.000.000 / 29 = 413.793,10 kuna obnova jednog pročelja _________ 11.000.000 / 5 = 2.000.000 kn obnova pročelja Kvaternikov trg __________ Razlika je očita, a svi možete vidjeti da na Kvatriću nije obnovljeno skoro ništa, podfarbane fasade, bez stvarne energetske podloge ______ Čist posao za USKOK i PNUSKOK za istraživanje gdje je nestao novac kod uređenja Trga Eugene Kvaternika u Zagrebu ______- Pogotovo kad ovdje imamo "površne" "parametre", a obnova pročelja su vodilja istrazi - nije realno moguće da farbanje košta pet puta više od cjelokupne obnove - skidanje stare žbuke, poravnavanje zidova, stavljanje termoizolacije, žbukanje termoizolacije, farbanje gotove fasade. _________ Jasan pokazatelj kako i na koji nas način pljačkaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije