Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Pozdrav iz Zagreba”

Evo kako su se Zagrepčani zabavljali krajem 19. stoljeća

fotka
Foto: Muzej za umjetnosti i obrt, Muzej grada Zagreba
1/12
08.07.2016.
u 09:00

Sanja Bachrach Krištofić i Daniel Rafaelić u umjetničkom paviljonu otvaraju izložbu starih razglednica, fotografija i filmova o Zagrebu

I prije 120 godina Zagrepčani su planinarili na Sljeme, špancirali po Samoboru, odlazili na izlete u “Maksimir kraj Zagreba”, kako su napisali na jednoj staroj razglednici...

Kako je izgledao život metropole kroz fotografije, filmove i razglednice od 1891. do 1927. godine, odlučili su prikazati Sanja Bachrach Krištofić i Daniel Rafaelić. I to izložbom “Pozdrav iz Zagreba” koja se sutra otvara u Umjetničkom paviljonu.

I veliki ringišpil u sredini

– Sintagma “Pozdrav iz Zagreba” zajednički je nazivnik filmskim i razgledničkim slikama, recima ispisanim na poleđini fotografija i dopisnica. Zanimljivo je vidjeti da se običaji nisu puno promijenili u posljednjih stotinu godina – kaže S. Bachrach Krištofić, dodajući kako se i vizura zadržala od velikog potresa 1880. nakon kojeg je Zagreb dobio današnji izgled.

Ispisat će na zidovima i natpise iz razglednica, kojima su se uglavnom slale obavijesti ili se onaj tko je pisao hvalio gdje je bio i što je vidio. U središte izložbe postavili su i veliki ringišpil, a u posebnoj će prostoriji prikazivati filmove o Zagrebu, po Rafaelićevu izboru. Na repertoaru su “Zagabria” iz 1911., najstariji sačuvani film o Zagrebu pronađen u depoima Nizozemskog filmskog arhiva, “Kavana Corso” iz 1915. o svakodnevnom životu tog okupljališta, “Komadić savske sezone” iz 1927., koji prikazuje mlade djevojke na kupalištu na Savi te “Zagreb i njegove znamenitosti”.

Za 120. obljetnicu

– Već 1840. godine snimljeni su prvi motivi Zagreba i okolice, a od 1856. grad ima stalnog fotografa, danskog doseljenika Franju Pommera – kaže S. Bachrach Krištofić. Izložba se postavlja uoči skorašnje proslave 120. godišnjice otvorenja Umjetničkog paviljona.

Komentara 1

RO
RobbieSthlm
16:02 08.07.2016.

dobra stara vremena kad se moglo imati majmuna za kucnoga ljubimca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije