Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Egzotika na EU istok

Englezi dolaze na momačke, a Maya i Raquel zbog rata...

'curke2_nn_gra'
Foto: ''
1/3
25.04.2011.
u 21:48

Istraživanje takozvane balkanske rute hit je mladim putnicima. Filmovi, ratne scene i knjige inspiracija su turistkinjama iz Perua i Portugala

Što možemo vidjeti u gradu a da se ne nalazi u centru? - upitale su Raquel i Maya, neobične turistkinje koje su ovih dana posjetile Zagreb.

– Sjednite na tramvaj u bilo kojem smjeru i... Vozite se! – glasio je purgerski odgovor.

Gradska se Turistička zajednica pred koji dan pohvalila s rastom broja stranih turista u gradu, kojih je ovoga ožujka u odnosu na lani bilo čak pet posto više. No, susret s Raquel i Mayom – koje su već nakon jednog gutljaja "Žuje" naučile kako se kaže "Živjeli!", a do kraja večeri i što je "šljiva" - pokazuje da ne putuju svi u hrvatsku metropolu potaknuti turističkom brošurom. Pa niti zbog proslave momačke večeri, što je trend među Englezima.

Dnevnik djevojčice

– Otkako sam pogledala jedan film imala sam želju otići na ovo putovanje – dala nam je za razmišljati 29-godišnja Portugalka njemačkoga prezimena, Raquel Schefer.

Objasnila je da je riječ o dugometražnom filmu "Ulysses' Gaze" cijenjenog grčkog autora Thea Angelopoulosa iz 1995. godine, u kojem je glavnu ulogu odigrao slavni Harvey Keitel. Scena iz razrušenog Sarajeva snimljena gotovo pa poetski, primjerice, proglašavana je najboljom. Zbog filma se na putovanje regijom "otisnula" i njezina kolegica iz Perua koja pak nosi japansko prezime, Maya Watanabe.

– Posjetit ćemo gradove iz filma, a krenule smo od Ljubljane. Nakon Zagreba nastavljamo za Sarajevo, Mostar, Prištinu, Beograd... Balkanska ruta – rekla je Maya, 28-godišnjakinja.

A na toj "balkanskoj ruti" događaje i prizore bilježe kamerom. No, ne amaterskom.

– Vodim vas sutra u Novi Zagreb, gdje je Orson Welles snimio par kadrova – najavio im je poznanik Marko, inače Zagrepčanin.

Obje su, naime, školovane umjetnice na području video i filmske umjetnosti. Doduše, Raquel koja se trenutačno nalazio na doktorskom studiju u Parizu, ne gleda televiziju.

– Prestala sam je gledati dok je trajao rat u bivšoj Jugoslaviji. Ne znam je li to dvoje povezano, ali pamtim taj trenutak – rekla je.

Iza želje za putovanjem koje je u njima potaknuo Angelopoulos, skriva se još razloga. Raquel se sjeća dnevničkog romana pisanog iz perspektive djevojčice iz Domovinskog rata, a pročitala ga je, kaže, kada je imala 15 ili 16 godina.

Poput Anne Frank

– Ne mogu se sjetiti imena... Ali, sjećam se da mi se nije svidjela knjiga, previše je podsjećala na "Dnevnik Anne Frank" i želim dolaskom ovdje razjasniti taj loš dojam – objašnjava.

Na dan kada su vlakom stigle iz Ljubljane u Zagreb pročitane su presude hrvatskim generalima u Haagu. Maya o tome ništa nije znala, no, slušala je domaćine pa na kraju utvrdila:

– Odrasla sam u ratu i nekako se nadam da ću, ako shvatim što se to dogodilo vama, shvatiti i što se dogodilo mojoj zemlji.

Ključne riječi

Komentara 2

AG
Agramer198
01:34 26.04.2011.

Ja sam zaista sretan kaj ćemo ove godine imati preko milijun turista u Zagrebu! To nipošto nije malena brojka s obzirom na to da je Zagreb dva puta manji od Praga i Budimpešte i gotovo tri puta manji od Beča.

HO
hotfishlake
00:27 26.04.2011.

da bi ove brojke dobile neki znacaj trebalo bi ih usporediti s brojkama budimpeste, praga itd. no to je vjerojatno pretesko za vecernjakove vrle novinare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije