Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Energetski učinkovit Zagreb za 18 milijuna kuna

Projekt energetske obnove uključuje 87 zgrada u vlasništvu Grada Zagreba, koje bi nakon obnove uštedjele 49 posto energije
21. studenoga 2014. u 08:02 2 komentara 504 prikaza
08.06.2010., Sisak - Postavljen prvi stup s Led rasvjetom u gradu. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL

Kredit od 18 milijuna kuna tražit će Grad Zagreb od Hrvatske banke za obnovu i razvoj kako bi se realizirao Programa energetske učinkovitosti – projekt Zagreb energetski efikasan grad – ZAGEE. O novom zaduženju Grada 2.prosinca odlučivat će se na sjednici Gradske skupštine, a projektom je obuhvaćena energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada.

Cilj je da se uz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije obnovi 87 javnih objekata: 8 zgrada gradske uprave, 13 zgrada osnovnih škola, 8 zgrada srednjih škola, 32 zgrade dječjih vrtića, 6 zgrada domova za starije i nemoćne, dvije zgrade domova zdravlja, 18 zgrada mjesne samouprave.

Prema planu trebala bi se modernizirati i javna rasvjeta, i to sa 3000 rasvjetnih tijela koja bi se trebala zamijeniti LED rasvjetnim tijelima s kontrolnim upravljačkim sustavom. Dug za ovaj projekt Grad bi vraćao na rate idućih sedam godina, a prema procjenama stručnjaka ušteda energije na obnovljenim zgradama u vlasništvu Grada bila bi čak 49 posto.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • zambezi:

    Nadam se da ce bar koju lampu koju zamjene LED ,postavit u Bijeljinsku ulicu u Rudešu koja godinama ima katastrofalnu javnu rasvjetu. hvala

  • BubyZG:

    Neki vrli stručnjak sveznalica ( kao npr. Vegeta gradonačelnik - u sve se miješa ) čuo da je LED rasvjeta jako štedljiva i krenuo u modernizaciju. A NIJE štedljiva !!!! LED rasvjeta je lošija od VT Na ( viskotlačna natrijeva ... prikaži još! ) jer je efikasnost LEDica još uvijek oko 100 lm/W ( lumen po watu ) dok je VT Na između 150 i 200 lm/W. Nadalje, LED rasvjeta je izuzetno osjetljiva na prenapone, a gromove ne smije niti čuti a kamoli osjetiti ! Sveukupno, još jedan marketinški trik prodavača LED rasvjete. LED jest bolji i štedljiviji od kućnih žarulja, osobito onih sa žarnom niti ( oko 5-10 puta ) pa i od tzv. štednih ( 2-3 puta ), ali u javnoj se rasvjeti ne može ravnopravno nositi sa postojećim VT Na žaruljama. Jedino što je kod LEDa bolje jest boja - VT Na su monokromatski žute i definitivno ne daju pravu sliku okoliša. Dakle, uštede NEMA, samo malo bolja slika !!!