Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJU ODGOVORE

Ekologija grada: 'Plana sanacije odlagališta Jakuševec nema ni na vidiku, a ovo nas zabrinjava'

Zagreb: Na odlagalištu Jakuševec završen policijski očevid, cesta puštena u promet
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
11.03.2024.
u 11:45

Udruga Ekologija grada, naime, traži transparentno izvještavanje javnosti o situaciji i metodologiji praćenja, kao i rezultatima mjerenja

Od prvog odrona otpada na Jakuševcu prošlo je četiri mjeseca, a od drugog – već više od tri. Oni su, prema riječima Udruge Ekologije grada, "neupitno izazvani nestručnim i nezakonitom odlaganjem otpada na odlagalištu Prudinec-Jakuševec, plana sanacije odlagališta nema niti na vidiku", stoji u njihovoj objavi na Facebooku. Zagađenje tla, podzemnih voda, ali i onečišćenje zraka, dodaju, i dalje traju na štetu kvalitete života i zdravlja građana.

"Budimo realni – od ove gradske vlasti ne očekujemo puno u rješavanju navedenog problema, jer su isključivo oni problem i izazvali. Ali zabrinjava nas prešutna potpora nadležnih institucija, kao i Sabora Republike Hrvatske. O Državnom inspektoratu ne bismo trošili riječi s obzirom na to da su oni svojim nepostupanjem na odlagalištu otpada Prudinec-Jakuševec u protekle tri godine sudionici. Najviše nas zapravo zabrinjava Saborski Odbor za zaštitu okoliša, s obzirom na to da se tu radi o ljudima koji su prisegnuli da će se u svom radu držati Ustava i Zakona te poštovati pravni poredak RH", pišu dalje. 

Još 24. siječnja trebala se održati tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog Sabora kojom predsjeda Sandra Benčić. Međutim, do nje još uvijek nije došlo, a odgađali su je do raspuštanja Sabora, dodaju iz Ekologije grada. Upravo zbog toga, oni pozivaju "gradsku upravu i nadležne institucije da pristupe ovom problemu s odgovornošću prema građanima zbog kojih i jesu na pozicijama na kojima se nalaze te omoguće građanima Zagreba osnovna Ustavna prava". A pitanja koja su više puta navodili, i dalje ostaju neodgovorena. 

VEZANI ČLANCI:

Jedno od njih tiče se projekta sanacije odrona, a zanima ih: "Je li izrađen projekt sanacije odrona na odlagalištu, i ako jest, kada se planira započeti s provedbom?". Ipak, sanaciju smatraju nedostižnom. S druge strane, zanima ih i "je li provedeno vještačenje koje utvrđuje stvarne razloge nastanka odrona? Možemo li biti sigurni da odlagalište nije više podložno daljnjim urušavanjima i drugim incidentima koja bi mogla ugroziti sigurnost i zdravlje građana?".

Što se tiče praćenja kvalitete zraka, iz Ekologije grada žele znati "provodi li se redovito praćenje kvalitete zraka i onečišćenja na području Odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec?". Oni, naime, traže transparentno izvještavanje javnosti o situaciji i metodologiji praćenja, kao i rezultatima mjerenja. U konačnici, traže odgovor na pitanje: "Je li Grad Zagreb izradio Plan gospodarenja otpadom?".

FOTO: Jakuševec je moguće zatvoriti za šest godina, no potrebna je široka suradnja struke

Zagreb: Na odlagalištu Jakuševec završen policijski očevid, cesta puštena u promet
1/4
Ključne riječi

Komentara 2

KO
Korisnik99
12:35 11.03.2024.

Vrijeme je da državne institucije iznesu nalaze u svezi odrona na Jakuševcu. Za požar u Osijeku trebalo je tri mjeseca, a za odron koliko. Gdje je pravna država.

BA
Barba56
22:34 13.03.2024.

Objasnit ce vam Tomo T , birajte ga ponovo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije