Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Dvorana s kliznim vratima gradi se za Sandru Perković i sve druge bacače

Spremište za rekvizite i svlačionice, naravno, sastavni su dio dvorane, baš kao i soba za terapiju. Također, dio parcele na kojoj će se nalaziti dvorana za bacačke discipline predviđena je za trening i vježbanje na otvorenom.
31. ožujka 2019. u 07:15 3 komentara 636 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Naručili su od njega jučer projektnu dokumentaciju pa time i konačno odlučili – idejno rješenje arhitekta Igora Franića, koje je osmislio sa sinom Ivanom, ono je koje će se koristiti pri gradnji dvorane za bacačke discipline na Mladosti. Natječaj da se gradi na sjeverozapadnom dijelu sportskog parka, podsjetimo, raspisan je još lanjskog srpnja, a prvu su nagradu, od 40 tisuća kuna, osvojili upravo Franići. Projektna dokumentacija platit će im se sad još 340 tisuća kuna, a upravo će ona biti temelj za daljnje pripremne korake, od kojih je jedan od krajnjih traženje tvrtke koja će izvoditi same radove na gradnji dvorane.

Najutjecajnije žene u hrvatskom sportu utjecajne i uspješne VIDEO Ovo je pet najmoćnijih žena u hrvatskom sportu

I kad je vani snijeg

– Mora se prvo izraditi projekt da bi išta uopće počelo. Gradnja same dvorane mogla bi, optimistično, početi otprilike u ovo vrijeme sljedeće godine – kažu nam u Gradu o projektu koji je počeo da bi se omogućili treninzi atletičarima cijele godine. Koplje, disk, kugla i kladivo letjet će tako bez problema i kad je vani snijeg, a kako kažu u gradskoj upravi, zagrebački sportaši to i zaslužuju.

– Planirali smo dvoranu dulje vrijeme, najuspješnija atletičarka Dijamantne lige iz našeg je grada, red je da se stvore normalni uvjeti za rad – kažu u Gradu govoreći, naravno, o Sandri Perković, koja je taman kad se lani raspisivao natječaj za idejni projekt dvorane osvajala peti naslov europske prvakinje. A kako će točno izgledati novo zdanje, arhitekti Igor i Ivan Franić već su objasnili na svojoj internetskoj stranici.

– Dvorana je transparentna, pravilna, a na sjevernoj i južnoj strani nalaze se po troja klizna vrata koja se pomiču u natkrivenu zonu istočne i zapadne strehe. Tako se dvorana iz zatvorenog prostora pretvara u otvoreni portal s bočnim, natkrivenim zonama za pripremu i vježbanje. Ovakva transformacija omogućuje jednostavno korištenje, nužno prozračivanje, ali i otvara drukčije načine funkcioniranja bacačkog spektra – kažu arhitekti, koji su svoj projekt, baš zbog portala koji se otvara, nazvali Porta nuova.

Blanka Vlašić ATLETIKA U TOKIJU Hoćemo li gledati Blanku Vlašić na OI? Postoji način kako bi ih mogla izboriti

Bit će i vanjska bacališta

Spremište za rekvizite i svlačionice, naravno, sastavni su dio dvorane, baš kao i soba za terapiju. Također, dio parcele na kojoj će se nalaziti dvorana za bacačke discipline predviđena je za trening i vježbanje na otvorenom.

– U skladu s tim predviđena su dodatna ograđena otvorena bacališta, a cijela zona treninga ograđena je u cilju osiguranja prolaznika – opisuju svoj projekt Franići. Čitava će dvorana za bacače, s projektima i samom gradnjom, koštati oko četiri i pol milijuna kuna, a prostor ove na Mladosti bit će “slobodna zona” veličine 16 x 20 metara.

– Osnovni arhitektonski doživljaj čine polutransparentna dvostruka fasada samog dvoranskog kubusa, vidljiva prostorna konstrukcija čeličnih cijevi i čvorova te drvena krovna ploha koja izlazi iz zatvorenih tlocrtnih gabarita – o posebnostima dvorane kazali su Igor i Ivan Franić.

Bojan Grbić Ekstremni sport Hrvatski Spartanac prošao najveći test čovjekove volje i stigao do vrha

Pogledajte i video U Westinu održana svečanost u pobodu 10.godišnjice pristupanja RH u NATO

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Dobili bute ?

 • grodar:

  da moze ući

 • Maro:

  Joj ne taj Franić je projektirao i onu preružnu crvenu limenu zgradu Merkatora/Konzuma na uglu Zagrebačke ceste i Zagrebačke avenije kao i Muzej Suvremene umjetnosti...on koristi neke jeftine materijale (lim, lexan, plastiku) i zgrade mu izgledaju zastarjelo već kad se ... prikaži još!e sagrade a kamoli nakon par godina....reklo bi se narodski ima ružnu arhitekturu...evo recimo ti nosači krova te drvene konstrukcije danas već se koriste neke organske mreže i oblici a ovo s tim nosačima izgleda kao paviljion Zagrebačkog velesajma...iako bolje išta nego ništa ali ovo bude i koštalo jer njegova arhitektura nije jeftina...pogledajte kako izgleda sada MSU a koliko je stotina miljuna koštao...