Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelebi dvorac

Dvorac Lužnica će uskoro HEP-u prodavati struju i biti bez režija

dvorac Luznica
Igor Kralj/PIXSELL
22.06.2012.
u 11:00

Tijekom godine dana trebale bise na dvorac postaviti i fotonaponske ćelije pa više neće biti troškova za struju

Grije, hladi, uskoro će i prodavati struju Hrvatskoj elektroprivredi, a ukupni mjesečni troškovi svest će se na – nula kuna. Taj idealan scenarij nije samo zamisao, nego se djelomično već ostvario i to u baroknom dvorcu Lužnica pokraj Zaprešića. Dvorac u kojem družba Sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog vodi Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, pravi je primjer energetski učinkovita objekta.
U sklopu projekta “Zeleni dvorac” koji su zajedničkim snagama provele Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša unutar dvorca Lužnica ugrađena je geotermalna dizalica koja zimi grije, a ljeti hladi.

– Godišnje se uštedi otprilike 70.000 kuna za grijanje i hlađenje. U godini dana trebala bi se ostvariti i druga faza projekta, a to je ugradnja fotonaponskih ćelija za dobivanje električne energije, čime troškova za struju i plin više neće ni biti – kaže Ivan Pržulj iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

Komentara 3

ožob
18:08 22.06.2012.

Svaka čast Zagrebačkoj županiji i Fondu za zaštitu okoliša,treba unakaziti taj barokni dvorac.Ne znam kako će reagirati iz zaštite spomenika.Glavno da će račun za struju i grijanje biti 0 kuna,a kako će dvorac izgledati to nije bitno.Opet nema pametne glave da to zaštiti već se pogoduje družbi Sestara milosrdnica. Sramota za Zagrebačku županiju i cijelu Hrvatsku!

CY
cycla
22:31 22.06.2012.

Sramota je samo za novinara koji barata poluinformacijama ili je sjedio na ušima na ovom skupu i za one koji uzimaju zdravo za gotovo sve što oni napišu - fotonaponske ćelije ne idu na dvorac nego na stambene objekte u blizini koji već imaju solarne kolektore. Dirljivo koliko brige da se ne "uništi" dvorac koji održava Družba sestara milosrdnica koja ga je i obnovila i otvorila javnosti, bilo bi još dirljivije da se malo baci pogled na mnoge druge naše dvorce koji se raspadaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije