Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugogodišnja praksa ZOO-a

Dvomjesečna stanarka ZOO-a, patuljasta vodenkonjica zvat će se Lotta

Foto: Zagreb ZOO
1/14
30.01.2023.
u 15:48

Prijedloge je putem društvenih mreža dalo više od tri tisuće sugrađana, a konačnu odluku donijeli su volonteri koji su pratili i porod

Dvomjesečna patuljasta vodenkonjica, jedna od najmlađih stanarki zagrebačkog Zoološkog vrta konačno je dobila ime. Zvat će se Lotta, a ime su među više od 3000 prijedloga izabrali volonteri ZOO-a koji su na malenu i njezinu majku Inolu pazili posljednja dva mjeseca trudnoće, a zahvaljujući njima i porod je prošao bez problema. 

Dvanaest je volontera najprije suzilo izbor na četiri najljepša prijedloga: Gloria, Pepa, LuLu i Lotta, a zatim glasali za konačnu odluku. 

– Ime joj savršeno pristaje! Počašćeni smo što smo mogli sudjelovati u izboru njezina imena. Lotta je bila uistinu sićušna kad je okoćena, a sada joj tepamo da je mala slatka bačvica! Dok smo nadzirali njezinu mamu Inolu u posljednjim tjednima trudnoće, pazili smo da porod ne krene u bazenu. Brinuli smo se i hoće li Inola imati majčinski instinkt te hoće li malena znati sisati. Sretni smo što je sve prošlo dobro. Sada uživamo gledati kako se mama i malena lijepo druže i igraju – kazala je Ana Cindrić koja u Zoološkom vrtu Grada Zagreba volontira od listopada prošle godine. A dodala je i da joj je, kao studentici veterine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu monitoring obitelji patuljastih vodenkonja proteklih mjeseci bilo dragocjeno iskustvo.

Foto: Zagreb ZOO

Zoološki vrt ima nekoliko desetaka volontera, a Ana Cindrić u skupini je onih mlađih. Većina ih studira prirodne znanosti, a u Vrtu najčešće pomažu timariteljima u brizi za životinje.

– Hvala volonterima na požrtvovnom radu! Uz obitelj patuljastih vodenkonja proveli su sate i sate. Pravodobno su nam javljali svaku promjenu u ponašanju vodenkonjice zahvaljujući čemu smo mogli mirnije iščekivati Lottin dolazak na svijet. Malena sada lijepo raste i razvija se pod njihovim budnim okom. Zato nam je drago da sudjelovali i u izboru njezina imena – rekao je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO-a. 

Foto: Zagreb ZOO

Obitelj patuljastih vodenkonja možete posjetiti u paviljonu Kišna Afrika. Malena se Lotta od poroda ne odvaja od sedmogodišnje mame Inole koja ju je, među ostalim, naučila i plivati. Redovito ju hrani mlijekom, a Lotta posljednjih dana znatiželjno isprobava i sve što je na majčinu jelovniku – od matovilca do sijena. Takvim će tempom zasigurno ubrzo doći do ciljanih 70 kilograma kako bi napokon upoznala i tatu, 28-godišnjeg Otta, od kojeg su mama i kći nakon okota odvojene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije