Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Povijesne ulice gradilište čak 5 mjeseci, problem i za Vladu i Sabor

Ulice će u rekonstrukciju od ljeta, tijekom kojega će kamene kocke na 4500 kvadrata biti samo presložene, a obnavlja se i sva infrastruktura. Arhitekt Branko Silađin, autor ideje obnove Bakačeve i Cesarčeve, zagovarao je proširenje pješačkih zona i zamjenu popločenja, kao drugo rješenje
11. ožujka 2014. u 13:01 1 komentara 1604 prikaza
Mesnička ulica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Početkom ljeta obnavljat će se Mesnička i Streljačka ulica, od kojih prva vodi do Gornjega grada, a druga do Tuškanca. Ulice u konačnici neće izgubiti prepoznatljivost jer će kamene kocke, koje najbolje dočaravaju povijest starog Zagreba, na svih 4,5 tisuća kvadrata biti samo presložene.

– Kocke su različitih dimenzija te je iznimno važno da se označi gdje je koja bila kako bi nakon izmjena komunalija ponovo svaka bila ugrađena na svoje mjesto – kažu u Uredu za izgradnju grada.

Dopuna kocaka

Budući da su ulice do sada samo krpane te da je dio kocaka zamijenjen neodgovarajućima, iskoristit će se identične kocke koje su nedavno izbačene u Bakačevoj i Cesarčevoj. Odande će se iskoristiti i kameni rubnjaci koji će zamijeniti sadašnje betonske koji su godinama stavljani umjesto originalnih.

Mesnička ulica | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Nogostup će, kao i dosad, biti asfaltni, no proširit će ga na najužem dijelu Mesničke kako bi se omogućilo normalno pješačenje – rekli su u Uredu. Obnovit će se i plinske, vodovodne i kanalizacijske cijevi pa će ulice biti gradilište punih pet mjeseci. U tom razdoblju promet će se preusmjeriti, a Mesničkom i Streljačkom moći će samo pješaci, i to daščanim stazama.

Cesarčeva ploče europski štih Sviđa li vam se? Bakačeva i Cesarčeva kao polupješačka zona Mesnička ulica Zagreb nekad i sad Znate li kako je Mesnička ulica dobila ime?

Na Gornji grad obilazno

Osim stanara zbog radova će problema imati i saborski zastupnici i članovi Vlade koji će na posao morati ili okolnim putem ili pješice, iako će im dobro doći ljetna stanka.
Arhitekt Branko Silađin predlagao je da se ulice odmah urede modernije i da se postojeće kocke zamijene novima kao što se radi u Bakačevoj i Cesarčevoj.

Predlagao je i da se proširi nogostup i poveća zona za pješake, no njegov prijedlog nije prihvaćen. Naime, Mesnička i Streljačka ulica pod zaštitom su Zavoda za zaštitu spomenika kulture te se čuvaju u izvornom obliku. Radove će iskoristiti i arheolozi te istražiti donji dio ulice kod starih Mesničkih vrata.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • 2Xgeneral:

    Najbolje da uopće ništa nisu dirali. Dok je stara ulica izdržala 100 godina sada se non stop krpari!!! Kao i Jelačić plac zahvaljujući baš majstoru ( pajdi Mikijevom ) Silađinu!!! Kuda mi bacamo novce??