Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko stoji vjenčanje

Dvije godine štedimo za svadbu, ceh je 89.000 kuna

Proba vjencanice u trgovini
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
27.11.2015.
u 12:32

Slavlje je u restoranu u Bistri, a da su odabrali Zagreb, iznos bi, kažu organizatori, bio i mnogo veći . – Ne želimo se ukopati u dugove, zato smo čekali – kaže M. Filipčić

Tjedan dana prije svadbe mobitel Mariji Filipčić zvoni svakih nekoliko minuta. Od uzbuđenja i planiranja ova 33-godišnjakinja smršavjela je pet kilograma, pa sada i vjenčanicu mora suziti. Na pameti joj je tisuću i jedna sitnica o kojima mora razmišljati kako bi sve bilo spremno kada sutra s budućim suprugom stane pred oltar. Istovremeno će krstiti i gotovo dvogodišnju kćer Vidu. Otkako se začela, budući supružnici počeli su štedjeti za ovaj dan. No u organiziranju i plaćanju uskočili su i kumovi te rodbina. Marijin otac platio je salu za 150 gostiju, kum ih je počastio limuzinom, balonima sestra i šogor, pozivnice su "riješili" kolege s posla...

Najskuplji je šator

– Kad se sve stavi na papir i podvuče crta, vjenčanje nas stoji 89.000 kuna. Svadbu radimo gotovo dvije godine nakon rođenja naše kćeri jer se zajedno s roditeljima nismo željeli ukopati u dugove. Radimo i budući suprug i ja, kao i naši roditelji. Kredita nemamo. Radimo na polju, imamo svoje vinograde, ne vozimo nove aute – govori Marija, koja je zajedno s budućim suprugom Miroslavom Severom uspjela sve organizirali u dva i pol mjeseca. Unajmili su salu u Bistri, deset minuta od kuće, i stolac platili 40 eura.

– Prosječna je to cijena po osobi u restoranima u okolici Zagreba. No ako se netko želi vjenčati u Zagrebu, to je već skuplja priča. Ovdje će vjenčanje sa sto uzvanika stajati oko 100.000 kuna – kaže Anela Konjević, organizatorica vjenčanja, koja je u posao krenula s najboljom prijateljicom Sarom Vučić. Njih dvije poznate su kao "Vjenčanushe". Naravno, ističe A. Konjević, varijacija na temu ima milijun, pa svakoga tko im dođe prvo pitaju što im je prioritet.

– Onaj tko svadbu želi u Esplanadi ili u zaprešićkom Trajbaru proći će skuplje, ali svakako je najskuplja varijanta najam šatora, pri čemu se cijene po stolcu penju i do 120 eura. Prosjek je ipak od 70 do 80 eura – kaže A. Konjević. Drugi su, pak, voljni dati i po 25.000 kuna za cvijeće iako se može nabaviti i za 5000 kuna.

– Srećom, naš velečasni "oslobodio" nas je 1000 kuna ulaganja. Crkva će biti uređena za advent tako da na taj dio nismo morali misliti – sretna je mladenka Marija, koja je za vjenčanicu hrvatske dizajnerice dala 9000 kuna. Doduše, pola je platila prijateljica.

– Što je dizajner poznatiji, to je haljina skuplja. U salonu ih imamo i za 25.000 kuna. Ali ako žele, najjednostavnije modele mogu kupiti i za 1500 kuna – kaže Dea Olup, vlasnica Wedding Cityja, koja u zaprešićkom Westgateu organizira i sajmove vjenčanja. Zna se, dodaje, da prvo treba uskladiti termine crkve i sale, a potom i glazbe. Za prstenje će, pak, trebati potrošiti po nekoliko tisuća kuna, a mladenci iz ove priče platili su ih 4500. I to na popustu. Na akciji su kupili i odijelo za 3500 kuna.

Kolači 80 kn/kg

– Bend koji smo unajmili prijatelji su budućega supruga, pa stoji 1200 eura – kaže Marija. No, redovna cijena, napominje A. Konjević, jest od 1700 do 2500 eura. DJ je jeftinija verzija, a stoji od 3000 do 5000 kuna. Kolače će mladenci u prosjeku platiti 80 kuna po kilogramu, a svadbenu tortu 10 kuna po kriški. Fotografi i snimatelji stoje od 4000 pa sve do 25.000 kuna, a i za pozivnice će dati oko 2000 kuna.

– Pojedine mladenke ovdje smanjuju trošak pa ih rade same – zaključuje Anela Konjević.*

Komentara 9

CH
chemica
13:41 27.11.2015.

Balkanska malograđanština. Oni štede za vjenčanje! Jado...

DU
Deleted user
13:29 27.11.2015.

Slažem se, kakav svadba na ovaj rastrošni način! Novce su mogli sačuvati za nedaj Bože bolest i neku nevolju, a kumove i roditelje izvesti na ručak na neko krasno mjesto i uživati. Besmisleno razbacivanje novca u teškim vremenima. Kao amerikanke budući muž MORA bankrotirati da bi kupio zaručnički prsten i taj mora biti NAJ pa onda vjenčano prstenje... - te princezina vjenčanica, te djeveruše, te ukrasi, baloni, jelovnici, torte od deset katova u nježnim tonovima - ma dajte ljudi?!

ZA
zambezi
12:44 27.11.2015.

Mogli su uzet kumove i roditelje i otić na večeru i nebi potrošili ni 10000 kn. Silna prenemaganja za svadbu ,a ionako ih se 70% rastane nakon pet godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije