Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Provjerite za koje dugove možete zatražiti oprost

Za sada je riječ o dugovima za zakupnine poslovnog prostora i javnih gradskih površina, najamnine stanova, naknade za koncesije, gradske novčane kazne i potraživanja s osnove prihoda od vlastite djelatnosti
17. kolovoza 2016. u 10:46 23 komentara 9384 prikaza
dug
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zagrepčani koji duguju Gradu i Holdingu dobit će novu šansu za oprost tih potraživanja ili pak mogućnost da dug otplate na rate. Grad Zagreb, naime, pozvao je svoje dužnike, građane, obrtnike i tvrtke, da se jave i zatraže oprost dijela duga, a preostali dio može se vraćati i u ratama.

Riječ je o dugovima za zakupnine poslovnog prostora i javnih gradskih površina, najamnine stanova, naknade za koncesije, gradske novčane kazne i potraživanja s osnove prihoda od vlastite djelatnosti, a doznajemo da će poziv uskoro uputiti i Holding te će Zagrepčani moći zatražiti i oprost dugova za račune Čistoće i Vodovoda.

Oprost se pak ne može zatražiti za dugove komunalnog doprinosa, komunalne naknade, spomeničke rente, naknada za koncesije, dugove stambenih i ostalih kredita, otplata rata za otkup stanova sa stanarskim pravom i dugova za otkup POS-ovih stanova.

Samo socijalne kategorije

Pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić istaknula je kako je mjera namijenjena prije svega blokiranim Zagrepčanima kako bi izišli iz teške situacije u koju su upali.

– Imamo u Zagrebu oko 70 tisuća blokiranih građana kojima želimo pomoći da vrate dugove i krenu nanovo, a pripremamo i oprost duga građanima od kojih potraživanja ima Holding – kazala je M. Jozić.

Oprost ipak ne može zatražiti svatko, već građani dužnici koji spadaju u socijalnu kategoriju. Kada je riječ o obrtnicima i tvrtkama, koji također imaju pravo na plaćanje duga na rate, mogu ga iskoristiti oni koji ne duguju državi za doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a uvjet je i da nisu u prethodnoj i tekućoj godini ostvarili veliku dobit kojom su mogli pokriti i dugovanje.

Aktualizirao uoči izbora

Bez koliko će novca zbog ove mjere ostati zagrebački proračun nije poznato, no u Gradu tvrde da su ta potraživanja teško naplativa, a da se ovim potezom barem dio podmiri, dok se dužnicima pomaže da se podignu na noge.

Mjera za oprost duga omogućena je još 2012. godine, a dugovi Gradu otpisivani su u većoj mjeri i lani u veljači. Valja napomenuti da su građani cijelo vrijeme mogli zatražiti oprost no da je mjeru gradonačelnik Milan Bandić ponovno aktualizirao uoči parlamentarnih izbora na koje izlazi kao čelnik Koalicije za premijera čime će zasigurno zaraditi dio glasova podrške blokiranih građana koji su ponovno postali aktulna tema u predizbornim obećanima. 

Dok će ostali tek najavljivati razne mjere, Bandić ovim pokazuje da on takvim građanima već pomaže. 

Bez ograničenja

Zahtjevi se podnose Gradskom uredu za financije, Trg Stjepana Radića 1, Zagreb, a uz zahtjev je potrebno priložiti dokumentaciju navedenu u obrascima na stranici Grada

Rok za podnošenje zahtjeva nije vremenski ograničen.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • esmeron:

  Tako je Milane. Digni prirez na 25%, zaduži Holding na maximum, a sve to da kupiš par glasova. Čestitam.

 • Avatar tituš
  tituš:

  predizborni trikovi! Zaposlite ljude, isplaćujte plaće, otvorite radna mjesta i zaposlite, platite pošteno rad, a ne oprost duga. Time se još jednom ponižava i ubija ionako osiromašeni i pokradeni građanin! Svi krizu rješavaju otpustom radnika, na čiji teret?? Pitajte ih ... prikaži još! kako će riješiti gospodarske probleme, ispaliti će kao iz topa, efikasnijim radom, otpuštanjem viškova, liberalizacijom tržišta rada uz lakše otpuštanje i slične floskule .. Na kraju čini se da je najgore biti pošteni građanin i uredno servisirati obveze ..

 • Avatar Grunf
  Grunf:

  odlično,a mi poštene budal neka nastavimo plačati i svoje i tuđe dugove