Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bandićeve škare

Provjerite za koje dugove možete zatražiti oprost

dug
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
17.08.2016.
u 10:46

Za sada je riječ o dugovima za zakupnine poslovnog prostora i javnih gradskih površina, najamnine stanova, naknade za koncesije, gradske novčane kazne i potraživanja s osnove prihoda od vlastite djelatnosti

Zagrepčani koji duguju Gradu i Holdingu dobit će novu šansu za oprost tih potraživanja ili pak mogućnost da dug otplate na rate. Grad Zagreb, naime, pozvao je svoje dužnike, građane, obrtnike i tvrtke, da se jave i zatraže oprost dijela duga, a preostali dio može se vraćati i u ratama.

Riječ je o dugovima za zakupnine poslovnog prostora i javnih gradskih površina, najamnine stanova, naknade za koncesije, gradske novčane kazne i potraživanja s osnove prihoda od vlastite djelatnosti, a doznajemo da će poziv uskoro uputiti i Holding te će Zagrepčani moći zatražiti i oprost dugova za račune Čistoće i Vodovoda.

Oprost se pak ne može zatražiti za dugove komunalnog doprinosa, komunalne naknade, spomeničke rente, naknada za koncesije, dugove stambenih i ostalih kredita, otplata rata za otkup stanova sa stanarskim pravom i dugova za otkup POS-ovih stanova.

Samo socijalne kategorije

Pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić istaknula je kako je mjera namijenjena prije svega blokiranim Zagrepčanima kako bi izišli iz teške situacije u koju su upali.

– Imamo u Zagrebu oko 70 tisuća blokiranih građana kojima želimo pomoći da vrate dugove i krenu nanovo, a pripremamo i oprost duga građanima od kojih potraživanja ima Holding – kazala je M. Jozić.

Oprost ipak ne može zatražiti svatko, već građani dužnici koji spadaju u socijalnu kategoriju. Kada je riječ o obrtnicima i tvrtkama, koji također imaju pravo na plaćanje duga na rate, mogu ga iskoristiti oni koji ne duguju državi za doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a uvjet je i da nisu u prethodnoj i tekućoj godini ostvarili veliku dobit kojom su mogli pokriti i dugovanje.

Aktualizirao uoči izbora

Bez koliko će novca zbog ove mjere ostati zagrebački proračun nije poznato, no u Gradu tvrde da su ta potraživanja teško naplativa, a da se ovim potezom barem dio podmiri, dok se dužnicima pomaže da se podignu na noge.

Mjera za oprost duga omogućena je još 2012. godine, a dugovi Gradu otpisivani su u većoj mjeri i lani u veljači. Valja napomenuti da su građani cijelo vrijeme mogli zatražiti oprost no da je mjeru gradonačelnik Milan Bandić ponovno aktualizirao uoči parlamentarnih izbora na koje izlazi kao čelnik Koalicije za premijera čime će zasigurno zaraditi dio glasova podrške blokiranih građana koji su ponovno postali aktulna tema u predizbornim obećanima. 

Dok će ostali tek najavljivati razne mjere, Bandić ovim pokazuje da on takvim građanima već pomaže. 

Ključne riječi

Komentara 23

ES
esmeron
12:21 17.08.2016.

Tako je Milane. Digni prirez na 25%, zaduži Holding na maximum, a sve to da kupiš par glasova. Čestitam.

Avatar tituš
tituš
11:05 17.08.2016.

predizborni trikovi! Zaposlite ljude, isplaćujte plaće, otvorite radna mjesta i zaposlite, platite pošteno rad, a ne oprost duga. Time se još jednom ponižava i ubija ionako osiromašeni i pokradeni građanin! Svi krizu rješavaju otpustom radnika, na čiji teret?? Pitajte ih kako će riješiti gospodarske probleme, ispaliti će kao iz topa, efikasnijim radom, otpuštanjem viškova, liberalizacijom tržišta rada uz lakše otpuštanje i slične floskule .. Na kraju čini se da je najgore biti pošteni građanin i uredno servisirati obveze ..

Avatar Grunf
Grunf
11:21 17.08.2016.

odlično,a mi poštene budal neka nastavimo plačati i svoje i tuđe dugove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije