Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Buđenje'

Dugo je mirovalo: Napukla kuća uz najstarije klizište u Hrvatskoj

Klizište
Foto: ilustracija
05.03.2014.
u 14:58

Na Prigorničkom odvojku aktivirano klizište koje se nalazi iz Kostanjek, najstarije klizište u zemlji, iz 1963., a koje je nastalo zbog miniranja tla i eksploatacije lapora za tvornicu cementa. Kuća uz klizište zasad nije ugrožena

Na Prigorničkom odvojku 6 danas je aktivirano klizište zbog kojeg je napukla i jedna kuća, obavještavaju iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, uz objašnjenje da je napuknuće nastalo davno, a pukotine se širile godinama.

Riječ je o, kako su utvrdili, najstarijem klizištu u Hrvatskoj, nazvanom Kostanjek, a koje postoji još od 1963. kad su uočene i prve štete na objektima.

– Zbog bubrenja gline digla se cesta i šaht pred kućom, koja zasad nije ugrožena – navode iz Ureda čiji su djelatnici, s prof. Snježanom Mihalić-Arbanas s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (i voditeljicom Japansko-hrvatskog bilateralnog projekta) obišli lokaciju klizišta.

Klizište Kostanjek nastalo je zbog masovne eksploatacije lapora zbog miniranja, za tvornicu cementa, od 1962. do svibnja 1963. godine.

>>Za klizišta su krivi ljudi – grade zidove, potkopavaju zemlju...

Komentara 2

DU
dugi
17:11 05.03.2014.

E moj Sergeju, otkud ti ta informacija o najstarijem klizistu? Pitaj tatu i mamu kad vec tvoj urednik nezna, kakvo je to bilo sklizanje u Kustosiji 50tih, kad se Grmoscica spustila do Ilice. Barake u koje su smjestili raseljene ljudee zbog klizanja ilovace, su stajale do prije par godina na juznoj strani nogometnog igralista Kustosija, ili kako smo mi to zvali "pivovarska poljana", gdje je po zimi bilo sklizaliste za skoro cijeli Zagreb. Naravno, oni sa novcima su se sklizali na Salati.:)

PK
puši kurac
16:52 05.03.2014.

svaka čast na informativnom članku. Prigornički odvojak, Kostanjek...ma sve jasno, tko nezna gdje se to nalazi taj sigurno nije pravi hrvat!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije