Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selidba

Doviđenja, beba Shang

panda
Robert Anić/Pixsell
14.06.2010.
u 09:18

Crvenu pandu u Švicarskoj čeka družica, A u emigraciju će zbog nasilnog ponašanja biti upućen i morski lav.

“Dva mladunčeta crvene pande napuštaju zagrebački Zoološki vrt jer EU ne dopušta da se kod nas razmnožavaju” pisale su prije nekoliko dana jedne dnevne novine okomljujući se na “stroge zakone Europske unije i Europske asocijacije zooloških vrtova i akvarija (EAZA)” koji zagrebačkom ZOO-u zabranjuju da zadrži životinje koje su u njemu u srpnju prošle godine ugledale svijet. “Ministre, ne dajte pande!” vapili su kolumnisti prizivajući skandal... A tada se Večernjem listu obratila ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba mr. sc. Davorka Maljković.

Preseljen za svoje dobro

 – Nema govora ni o kakvu skandalu! Točno je da jedno mladunče crvene pande, koje je na svijet došlo u srpnju prošle godine, iz našeg se vrta uskoro seli u Zürich, no u pitanju je uobičajena razmjena životinja u sklopu uzgojnog programa EAZA. Upravo nam je taj program 2008. godine potpuno besplatno doveo i njegovu majku Thory te omogućio da se u Zagrebu, prvi put u 14 godina koliko držimo tu ugroženu životinjsku vrstu, rodi i othrani zdravo mladunče – kaže ravnateljica. Iako ne skriva da bi “zagrebačku bebu” voljela zadržati u rodnom gradu i u Zagrebu stvoriti još jedan uzgojni par, sigurna je, kaže, da je njezino preseljenje u Švicarsku i te kako potrebno.

 – Crvene pande se proteklih četiri, pet godina sve manje razmnožavaju pa je vrlo važno jedinkama pronaći par koji im genetski najbolje odgovara. Odluku o preseljenju malog Shanga u inozemstvo EAZA-ini su koordinatori donijeli zato što ga u Zürichu čeka potencijalna družica, a ne zbog nekakve zabrane razmnožavanja kod nas ili loših životnih uvjeta – naglašava Davorka Maljković izražavajući želju da se u novoj nastambi sagrađenoj za crvene pande već ovoga ljeta pojavi nova mladunčad.  

I Simba putuje na sjever  

Iako je datum konačnog Shangova odlaska u Švicarsku za sada još nepoznat, njegovo bi se putovanje na sjever moglo, kaže Davorka Maljković, poklopiti s “emigracijom” još jednog ljubimca posjetitelja zagrebačkog ZOO-a.

 – Trogodišnji morski lav Simba rođen i othranjen u zagrebačkom ZOO-u ove će godine također morati na put jer je postao prijetnja drugom mužjaku. Teško je samo tako pustiti bebu koju smo godinu dana hranili na ruke i pripremali mu posebne mješavine pojačane multivitaminima, no svi smo svjesni da je preseljenje u zoološki vrt u nizozemskom Rhenenu za njegovo dobro – realna je ravnateljica Maljković.

Komentara 5

ŠI
Šiljka
12:03 14.06.2010.

ZOO vrt u Zurichu, kao i sve u Švicarskoj, je predivan i bebama će biti samo bolje!

OB
-obrisani-
21:15 14.06.2010.

Ne nema tisi covjek. Samo zivotinje tretiramo sa postovanjem.

AM
amarila
18:21 14.06.2010.

I za moje dobro bi trebalo da idem u Svicarsku ako ima kakav program!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije