Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaznice u prodaji

Donosimo pregled deset filmova na Doxu koje ne treba propustiti

Foto: ZagrebDox
1/4
10.06.2021.
u 11:06

Festival počinje u nedjelju, a više od 80 ostvarenja prikazivat će se u kinu Studentskog centra i na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Još nas samo tri dana dijele od početka 17. izdanja ZagrebDoxa na kojem nas očekuje 80-ak vrsnih filmova. Neki od njih prikazani su u konkurenciji velikih svjetskih festivala, dok će drugi na Doxu imati svoju domaću i regionalnu premijeru. Ulaznice su u prodaji, a mogu se kupiti na blagajni Kina Studentskoga centra ili na stranici Mojekarte.hr. A evo i koje filmove ove godine ne treba propustiti.

Zemlja je plava poput naranče

Djelo ukrajinske redateljice Irine Cilik u nedjelju će otvoriti popularni festival. Film prati samohranu majku i njezino četvero djece koji nastoje normalno živjeti u Krasnohorivki, gradu koji se nalazi u ratnoj zoni.

Huntsville

Jamie Meltzer i Chris Filippone snimili su nenametljivu dokumentarnu studiju zatvorenika po izlazu iz kaznionice Huntsville u Teksasu. Njihova kamera snima ih dok čekaju autobus za slobodu te bilježi njihove nade i strahove.

Foto: ZagrebDox

Kruh svagdašnji

Rahim Zabihi i njegova ekipa devet su godina pratili život kurdskih kulbahra koji za život zarađuju transportirajući robu preko iranske granice. Opasna je to karijera pa mnogi od njih pogibaju zbog teških uvjeta na planinama ili ih upucaju pogranični policajci.

Još malo do Nove godine

Marko ima 13 godina i provodi zimske praznike u iščekivanju Nove godine ne sluteći da će razoran potres sve promijeniti. Film je prvijenac 22-godišnjeg Marka Bićanića. Uz njega, u ovogodišnjem regionalnom programu predstavit će se niz vrlo mladih dokumentarista.

Žica

Nakon što je Slovenija na granici s Hrvatskom koja prati tok rijeke Kupe postavila žilet-žicu, to je promijenilo dinamiku života u prostorima kroz koje prolazi. Autorica je Tiha K. Gudac, čiji je film “Goli”, koji propituje sudbine zatvorenika logora na Golom otoku, 2015. prikazan na Doxu, a kasnije je osvojio nagrade na brojnim festivalima.

Zacijeli me

Vojvođanska filmašica Danijela Štajnfeld u ovom potresnom dokumentarcu progovara o žrtvama silovanja, američkom Me Too pokretu, ali i o vlastitoj traumi koju je proživjela kao mlada glumica u Srbiji. Njezin slučaj prije nekoliko je mjeseci podigao prašinu u regiji i potaknuo javnu raspravu o zlostavljanju u glumačkoj struci, ali i šire.

Foto: ZagrebDox

Punta Sacra

Poetični dokumentarac o životu u Ostiji, malenom naselju na ušću rijeke Tiber tema je novog dokumentarca nagrađivane talijanske redateljice Francesce Mazzoleni. Njezina kamera prati članove zajednice koja obitava u ovom primorskom gradiću s posebnim naglaskom na snažnim ženama koje vode brigu o svemu.

Nije to bila ljubav

Program Kontroverzni dox donosi novi film hvaljene izraelske redateljice Maye Sarfaty koji u fokusu ima ljubavnu priču zatvorenice u Auschwitzu i SS čuvara koji se u nju zaljubio te joj pomogao da preživi užase holokausta. Nekoliko desetljeća kasnije njegova obitelj zatražila je da mu vrati uslugu...

Coronation

U programu Majstori doxa prikazat će se novi film kineskog redatelja i aktivista Ai Weiweija. Dokumentarac tematizira odgovor kineskih vlasti na pandemiju koronavirusa kojim su uspjeli suzbiti njegovo širenje, ali su pritom stradala temeljna ljudska prava i slobode.

Prve 54 godine

Novi film Avija Mograbija, dobrog poznavatelja izraelsko-palestinskog sukoba, također je u programu Majstori doxa. Ovaj put kroz gorku ironiju Mograbi donosi detaljan vodič za početnike i napredne kako 54 godine okupirati tuđu zemlju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije