Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uniboard

Dolazak na predavanja kao u tramvaju 
– mobitelom na čitač

uniboard (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
24.05.2013.
u 13:00

Sve aktivnosti studenta elektronički se evidentiraju preko čipa. Projekt se zove Uniboard

Gubljenje vremena na zapisivanje studenata, “švercanje” potpisa na predavanjima i vježbama odlazi u ropotarnicu, a nastava postaje učinkovitija – bit je projekta Uniboard, koji su na Katedri za multimedij i informacijske sustave Grafičkog fakulteta razradili studenti 1. godine diplomskog studija Siniša Plevnik, Mario Radovac i Alexander Štimac, uz mentorstvo dr. Tibora Skale, prema kojem će studenti dolazak na predavanja prijavljivati – mobitelom.

Kao oglasna ploča

– Već na početku studija uočili smo neke mane u evidentiranju studentskih aktivnosti, zbrke zbog različitih predmeta, dugog čekanja rezultate ispita na stranici faksa... pa smo tražili pravo rješenje – ističe Plevnik. S mentorom, koji ih hvali kao naprednu grupu koja voli istraživati, razradili su sustav evidencije prisustva na nastavi u elektroničkom obliku, svojevrsnu oglasnu ploču zasnovanu na tzv. NFC tehnologiji, kojom se podaci između uređaja prenose s male udaljenosti.

– Svaki bi se student na ulazu registrirao mobitelom na čitač, čime bi se automatski bilježila njegova prisutnost – upućuje nas Skala u novost koja će, realizira li se, uštedjeti i vrijeme i novac. Izračunali su da dnevno student na evidentiranje dolazaka olovkom na papir, tj. klasičnim putem, potroši pola sata, što je 50 sati godišnje ili tisuću kuna koje je mogao i zaraditi.

– Ni profesori se više neće hrvati s papirima i tablicama, softver će davati i informacije o zauzetosti dvorana – kaže Skala.

Ništa slično u Europi

Budući da nemaju svi mobitele “pametne” za NFC tehnologiju, kojom se kod nas zasad koristi samo ZET u svojim vozilima i neke banke, studenti su se prilagodili i izradili tzv. NFC tagove.

– To su kartice koje se zalijepe na svaki mobitel i neće se moći dijeliti, jedan “tag” moći će se koristiti samo jednom u određenom vremenu – kaže Siniša, a Alexander Štimac dodaje kako će svaki korisnik Uniboarda imati svoj profil na webu i moći pratiti sudjelovanje na kolegijima i inim fakultetskim obvezama.

– Prema prijavi softver automatski prepoznaje koje je kolegije student upisao i usklađuje mu raspored – kaže Štimac. 

Projekt je u konkurenciji za Rektorovu nagradu u lipnju, a prof. Skala nada se da će funkcionalnost biti prepoznata i na cijelom sveučilištu, koje bi time, što se tiče brige za studente i olakšanja rada profesorima, bilo jedinstveno i u regiji. 

– Za daljnji razvoj trebaju i sredstva, pa želimo prijaviti projekt za fondove EU. Sveučilišta u Beču, Ljubljani i Budimpešti, s kojima surađujemo, takvo slično nemaju, pa je naš uspjeh to veći – kaže Skala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije