Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Doktori iz Petrove: Bolnica nam je u “crvenom”, treba joj hitna sanacija

Lijecnici
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
23.03.2021.
u 16:15

U studiju Večernjeg lista gostovali su docent Vito Starčević i doktorica Sonja Anić Jurica

I godinu dana od potresa oni rade u objektu iz 1913. na kojemu stoji crvena naljepnica. Boja je to kojom su je statičari označili jer su procijenili da je zgrada Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici neuporabljiva, odnosno da nije preporučljivo u njoj boraviti. Ipak, mnoge trudnice ondje rađaju, a doktori se više ne usude na najviše katove. Rade s jednom mišlju – samo da opet jako ne zatrese.

Manje rođene djece

– Činjenica da mi danas radimo u objektu koji je označen crvenom naljepnicom, gdje u pola odjela ne smijemo ulaziti, sve govori – osvrnuo se na stanje bolnice doc. dr. sc. Vito Starčević, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije u studiju Večernji TV-a, gdje je gostovao u povodu godišnjice potresa, a tog 22. ožujka bio je u nadslužbi. S njim je bila i prim. dr. sc. Sonja Anić Jurica, dežurna neonatologinja te noći kad je Zagreb udarilo 5,5 po Richteru. Ona je i iznosila bebe palčiće iz zgrade nakon što je docent Starčević najavio evakuaciju.

– Odmah mi je kroz glavu prošao film: što će biti ako se to počne urušavati? Nisam nikoga pitao niti se s ikim usuglašavao, bio mi je prioritet sve te ljude na bilo koji način evakuirati – rekao je dr. Starčević i dodao da, dođe li do još jednog takvog potresa, ima šanse da se sve uruši.

– Kad biste mogli vidjeti kako izgleda zapadno stubište... Svaka stuba je odvojena. I laiku je jasno da će se to urušiti od bilo kakvih vibracija. Nama se sad svako malo događa da negdje probije voda kroz zidove. Takav objekt zahtijeva enormno ulaganje i to se mora sanirati što prije. Takvih primjera imate u Zagrebu koliko god hoćete – rekao je docent. Zbog potresa je, govore doktori, manje rođene djece u Petrovoj bolnici.

Sve bismo učinili isto

– Nemamo točnu brojku, ali definitivno je broj zdrave novorođenčadi manji. No, još jako mnogo nedonoščadi primamo. Kroz našu intenzivnu prošlo je sigurno 400 djece, od kojih je oko 200 bilo palčića. I dalje imamo velik obrtaj kroz jako mali prostor – rekla je dr. Anić Jurica.

Oboje bi, da se mogu vratiti na dan potresa, postupili baš onako kako su postupili.

– Jedino što bih napravio da mogu, ali ne mogu, revitalizirao bih cijeli objekt i obnovio ga jer uvjeti u kojima radimo su zabrinjavajući, ne znate što nosi koji dan – kazao je dr. Starčević i zaključio da je sramotno da ustanova tog tipa, koja zbrinjava pacijente koji se ne mogu zbrinuti nigdje drugdje u državi, tako izgleda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije