Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD Zakon brani alkohol maloljetnicima, a ugostitelji ih ne mogu legitimirati

Dok se djeca opijaju, odrasli mudruju

03.09.2007.
u 22:42

Maloljetnike konobari ne pitaju za godine kad im serviraju pivo, žestoko piće... Zbog toga je vikendima dobro pripita mladež redovita klijentela gotovo svih noćnih klubova.

Zbog alkohola nerijetko izbijaju i fizički obračuni, kao u nedjelju u Sesvetama kada su dva petnaestogodišnja mladića sudjelovala u tučnjavi. Teško je tvrditi da su ugostitelji znali da su prodali alkohol maloljetnicima kad oni nemaju zakonsko pravo legitimirati ljude. No, ni državni inspektori, koji se često suočavaju s problemom kako dokazati ugostiteljima da su prodali alkoholno piće maloljetnicima, ni pravobraniteljica za djecu nisu predložili da se zakon uskladi s praksom.

– Mi provjeravamo usklađenost zakona, ali ovo smo valjda previdjeli. Moram provjeriti što zakon kaže. Usklađivanje propisa i dopuštanje ugostiteljima i trgovcima da legitimiraju ljude mogao bi predložiti bilo tko – rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Ona je zabrinuta zbog cjelonoćnih opijanja maloljetnika, pogotovo mlađih od 16 godina kojima je izlaz bez pratnje odraslih zabranjen nakon 23 sata. Tražit će od policije da češće legitimira mladež.

– Svakome se može dogoditi da mu dijete noću bude vani, ali imenima koja se budu ponavljala mora se pozabaviti Centar za socijalnu skrb. Roditelj mora znati gdje mu je dijete – kaže M. Jelavić. Zakon koji štiti djecu mora se provoditi, kaže. No, kaznama nije jednostavno riješiti društveni problem opijanja djece. Nužan je kućni i zdravstveni odgoj u školi koji zbog prepucavanja oko spolnog odgoja još nije uveden u nastavu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije