Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Zrinjevcu

“Dojdi, osmaš, i naučit ćeš i letjeti u jedrilici”

06.05.2016., Zagreb - U parku Zrinjevac otvorena je menifestacija pod nazivom: Dojdi 8mas, Zagreb te zove.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
07.05.2016.
u 13:00

Čak 80 ustanova - gimnazije, strukovne škole i učilište prezentirali su svoje obrazovne programe

Dobro se su se jučer morali potruditi da se probiju svi koji su se našli od 10 do 16 sati na Zrinjevcu.

Zagrebački je park vrvio srednjoškolcima koji su promovirali svoje škole onima koji završavaju osnovnu. Vukli su za rukav na manifestaciji “Dojdi, osmaš, Zagreb te zove!” svakoga tko je prolazio. Majke, očeve, pa i slučajne prolaznike. Svoje obrazovne programe prikazalo je 80 ustanova – gimnazije, strukovne škole, ali i razna učilišta. Najveću pozornost izazvali su učenici Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, koji su na Zrinjevac dovukli i – jedrilicu. Pitanja posjetitelja samo su se nizala – kako se njome upravlja, što je potrebno da se njome poleti, može li bilo tko sjesti u nju...

– Jedrilicu učenici mogu voziti u sklopu dodatne školske aktivnosti, uz dramsku, sportsku, mogu se iskušati i u zrakoplovno-sportskoj sekciji. Surađujemo s Aeroklubom Zagreb i Velika Gorica, kaže profesor stručnih predmeta Stjepan Pripeljaš. Da bi se upisali u tu školu, Antun Patrik Popijač i Marko Čulina, učenici 2. razreda, morali su proći i sistematski pregled.

– Bitno je da je vid dobar i da nemamo problema s disanjem – kažu školski kolege. Popijač je čak obukao i tzv. antigravitacijsko odijelo, koje piloti koriste zbog pravilne preraspodjele krvi kad su izloženi prekomjernom utjecaju gravitacijske sile tijekom leta.

– Koriste ga kako se ne bi onesvijestili – objašnjavaju dečki.

Zaustavljali su se osmaši i kod štanda Škole za klasični balet i narodne plesove, gdje su učenici plijenili pažnju bogatim nošnjama, ali i prodornim pjevanjem koje je odjekivalo parkom. Pokusima su privlačili učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Posjetitelji su se mogli leći u tzv. fakirov ležaj, dasku iz koje vire čavli, a saznali su i kako kod kuće napraviti vlastitog “ljigavca” ili sapunicu za mjehuriće.

– Za puhanje balončića potrebna je mjerica deterdženta, pola mjerice glicerola i dvije mjerice vode – kazali su đaci, pozivajući i na dane otvorenih vrata 19., 20. i 21. svibnja, s porukom – “želite li biti Harry Potter svaki dan, upišite Prelog!”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije