Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovina i turizam

Dođu izdaleka i u gradu japanski turisti najviše uživaju u šopingu

turisti potrošnja
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/2
09.05.2014.
u 08:52

Šoping kao dio turističke priče kod nas je zanemarena tema, kaže Boris Žgomba, predsjednik UHPA. U Zaru se može bilo gdje, turisti traže autentično, domaće, kao što je, recimo, maslinovo ulje u Istri, ističe Britanac George Reid

Na moru ih se praktički broji na prste, a čak i u Zagreb s brojnim trgovačkim centrima radi šopinga dolazi samo pet posto turista. Odskaču jedino Japanci među kojima je čak 15 posto onih koji na posjet glavnom gradu Hrvatske motivira prvenstveno kupnja. –

Ta je tema kod nas neopravdano zapostavljena. Potencijali su ogromni, a u pravilu se traže ili svjetski brendovi ili lokalni proizvodi. Recimo, Kinezi, koji su po potrošnji izbili na prvo mjesto u svijetu, godišnje potroše 102 milijarde dolara, a dnevno 650 dolara. Od toga čak 400 dolara na kupnju – kazao je Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e, na okruglom stolu Arena centra “Šoping kao dio turističkog doživljaja”.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

A da je šoping isplativa orijentacija potvrdio je i George Reid, jedan od turističkih čelnika Walesa:

– Uvjet su kvaliteta i autentično. Istra, recimo, može konkurirati maslinama, maslinovim uljem, tartufima... U Zaru se može bilo gdje – ilustrirao je gost.

>>Prodaju sve, ali prepoznatljivog simbola Zagreba – nema

Komentara 1

TO
tomzag
09:47 09.05.2014.

Nemojte mi reći. Pa Japanci su poznati po tome što ništa ne kupuju; samo fotkaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije