Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kamen na kamen

Dobro došli na izložbu na kojoj se eksponati mogu opipati i pomirisati

17.10.2020.
u 11:30

Muzej grada Zagreba ugostio postav iz slovenskoga Pirana koji predstavlja arheološka nalazišta Istre, a nastao je u sklopu europskog projekta Come-in!

Kultura dostupna svima – s tom su mišlju djelatnici Muzeja grada Zagreba (MGZ) odlučili ugostiti izložbu iz slovenskog Pirana. Gostovanje postava Pomorskog muzeja “Sergej Mašera” potaknula je voditeljica Pedagoško-andragoškog odjela Vesna Leiner nakon što je izložbu “Kamen na kamen... Rimska arhitektura sjeverozapadne Istre” lani razgledala u Umagu. Učinila je to kako bi se pozornost usmjerila na pitanje prilagodbe muzejskog prostora za osobe s invaliditetom jer je izložbu koja predstavlja istarska arheološka nalazišta autorica Snježana Karinja osmislila kako bi ih približila onima u kolicima, s posebnim potrebama, slijepima i slabovidnima, gluhima... Nastala je, kaže, u sklopu europskoga projekta Come-in!, čiji je glavni cilj uključivost, a uklapalo se to u “priču” MGZ-a, gdje već godinama rade na tome da muzej prilagode svima pa imaju, primjerice, audiovodiče, replike eksponata koji se mogu dotaknuti te legende na brajici.

– Ove će se godine i MGZ prijaviti za projekt kako bismo dobili naljepnicu Come in! koja pokazuje da smo posve prilagođeni osobama s invaliditetom. Cilj nam je postati prvi takav muzej u Hrvatskoj – ističe V. Leiner.

“Kamen na kamen” predstavlja nalazišta smještena između Novigrada i zaljeva Sv. Bartolomeja pokraj Ankarana u Sloveniji. Osim originalnih predmeta, u postavu su i replike nastale u sklopu projekta, poput reljefnoga ukrasa koji su izradili odrasli i djeca s Downovim sindromom, a posjetitelji ga mogu dodirnuti. Tu su i taktilni tlocrti vila, mozaici, presjek broda natovarenog sarkofazima...

– Predstavljena su nalazišta po geografskom slijedu, ali i različite tematike, poput podova, zidova, krovova, a posebna je atrakcija stropni ukras iz kamena s likom Meduze pronađene u Velom Lugu kod Umaga – ističe S. Karinja.

U iskustvenom dijelu izložbe, dodaje, mogu se pomirisati i opipati glina, kamen i žbuka, materijali koje su Rimljani koristili pri gradnji, ili igrati “Memory” i složiti puzzle u obliku mozaika. Videosadržaj, među ostalim, uključuje vizualizaciju rimske vile, a sve je popraćeno natpisima na Brailleovu pismu i posebnim legendama za slabovidne s uvećanim fontom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije