Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekaju punih 40 godina

Dobijemo li napokon nathodnik, i to s liftom, doma bum delala feštu

Pružni prijelaz u Kustošiji
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/9
01.02.2020.
u 09:54

Grad planira rješenje za pružni prijelaz u Kustošiji koje se čeka 40 godina, ali i u Trnavi

Ne pet, ne deset, pa ni dvadeset, već punih četrdeset godina Jasna Šimić, kaže, čeka da se ispod pružnog prijelaza u Sokolskoj ulici na Kustošiji sagradi pothodnik. Još dok je kao djevojka dolazila k baki, prisjeća se, pričalo se da će uskoro niknuti, no to uskoro nikako da stigne.

– A kvartu pothodnik u Sokolskoj doista treba. Na prelazak preko pruge čeka se i po deset-petnaest minuta jer se rampa ne diže dok ne prođe vlak, ponekad i više njih. Prijelaz je i opasan, i to unatoč rampi i upozorenjima djelatnika koji je diže i spušta – objašnjava ta Kustošijanka.

Među najkritičnijim točkama

Čekanju bi sad mogao doći kraj jer Grad raspisao natječaj za izvedbenu dokumentaciju za gradnju prolaza za pješake.

– Bit će taj pothodnik posebno važan za najmlađe jer se prijelaz nalazi u blizini osnovne škole – napominje Jasna Šimić, a zadovoljstvo najavljenom realizacijom projekta dijeli i Vesna Siročić.

– Ne brinemo se bez veze. Sjećam se kad su ovdje stradale dvije bakice koje su pokušale prijeći prugu dok je rampa bila spuštena, a tko zna što se djeci može dogoditi, tako da tu odluku svakako pozdravljamo – ističe.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

S druge strane grada, u Trnavi, planira se, pak, gradnja pješačkog nathodnika preko pružnog prijelaza na križanju s Branimirovom cestom i Osječkom ulicom. Prema dokumentaciji natječaja za izradu glavnog i izvedbenog projekta, vrijednog milijun kuna, nathodnik će se pružati cijelom širinom pruge i Branimirove, a osim stubišta sa svake strane, pješaci će na njega moći doći i sa tri dizala.

– Znate kaj, ako se to stvarno realizira, kod kuće bum feštu delala. Nemate pojma koliko bi nam to puno pomoglo. Ujutro i navečer, kad je najviše prometa, jednostavno je nemoguće onuda proći – raduje se Marija Kolar iz Trnave. Dodaje i da je sporni pružni prijelaz bio poprište nekoliko tragedija.

– Najsvježije mi je u pamćenju kad je prije dvije godine vlak naletio na biciklista – prisjeća se.

Nathodnik, ističu stanovnici, pješacima ne bi pomogao samo pri prelasku pruge već cijele Branimirove. To je križanje, naime, posebno opasno zbog gustog prometa automobila po Branimirovoj koji pri skretanju u Trnavu i preko pruge jure ne provjeravajući stoji li netko u zavoju, a vozači se često ne pridržavaju svjetla na semaforu. Zato je na istoku Zagreba sjecište Branimirove, Osječke i Trnave, kažu stanovnici, poznato kao jedno od najopasnijih u gradu.

Dobra vijest za naselje

– S nathodnikom bismo mogli preko pruge i ceste ne mareći ni za vlakove ni za aute – objašnjava Marija Kolar zašto je ta vijest tako dobra za kvart.

Video: Prva vožnja po novom rotoru s prometnim stručnjakom

Ključne riječi

Komentara 1

TR
trudimSe
11:49 01.02.2020.

banditič dijeli šakom i kapom, osjeća kraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije