Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Do škole djeca moraju prijeći cestu bez zebre

Ulica Andrije Kačića Miošića kojom učenici Osnovne škole Nikole Hribara u Velikoj Gorici svakodnevno prolaze kao da očekuje svoju prvu žrtvu. Nema ni semafora, ni zebre, ni signalizacije.
24. veljače 2010. u 11:26 1 komentara 14 prikaza
zebra
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Ni semafora, ni zebre, n0i signalizacije. Tek samostalna procjena sedmogodišnjaka može li se cesta prijeći sigurno. A on, dok je prelazi, i ne pogleda lijevo i desno. Zašto i bi kad mu u školskim knjigama ne piše kako prijeći ulicu u kojoj su “odgovorni” zaboravili ili nisu htjeli označiti zebru ili postaviti semafor.

 Vozači požuruju djecu

 Ulica Andrije Kačića Miošića kojom učenici Osnovne škole Nikole Hribara u Velikoj Gorici svakodnevno prolaze kao da očekuje svoju prvu žrtvu. Hoće li se tek onda napraviti nešto za sigurnost velikogoričkih školaraca? Iako nastava traje već pet mjeseci, ulica koja se nadovezuje na novu goričku obilaznicu i na kojoj se sjaji svježi asfalt nema zebru ili barem znak da je škola u neposrednoj blizini. Tek znak stop koji vide samo vozači iz jednog smjera.

 – Najžalosnije je to što djeca dođu kući i pričaju kako im vozači kroz prozor automobila dovikuju neka produže korak i brže prijeđu ulicu – pričaju Hrvoje i Mirela Mihovilčić, roditelji dvoje osnovnoškolaca.

 Roditelji se žale nastavnicima, a oni, kako neslužbeno doznajemo, o rješenju problema mozgaju u Učiteljskom vijeću, no i sami su svjesni toga da baš ništa ne mogu napraviti.

 – Zar je život djeteta jeftiniji od plaće policajca koji bi, dok se ne pronađe rješenje, stajao na tom dijelu ceste kad djeca dolaze i odlaze iz škole? – pita se mama Danijela Cvitanović čiji sin Lovro ide u prvi razred te škole.

 Ne zna se kad će semafor

 Očajni roditelji već su nekoliko puta zaustavljali gradonačelnika Dražena Barišića, čije kćeri također idu u tu školu, i molili ga da nešto učini.

 – Znam za taj problem, postavljena je vertikalna signalizacija, a čim zatopli, pa ako to bude i sutra, iscrtat ćemo zebru i označiti pješački prijelaz – poručio je gradonačelnik Barišić.

 Obećao je gradonačelnik također da će na taj opasan prijelaz postaviti volontere iz Hvidre i prometne redare koji će paziti na djecu pješake dok budu dolazila i odlazila iz škole.

 No, kada će se točno postaviti semafor, gradonačelnik Dražen Barišić nije znao odgovoriti. Ulica Andrije Kačića Miošića mogla bi postati sigurnija za male pješake tek kada se riješe imovinskopravni odnosi u njezinu starom dijelu i kad se ona obnovi u svom punom profilu.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • Jedina:

    I moje dijete svakodnevno ide u školu tom ulicom. Postavlja se pitanje kako su Hrvatske ceste uopće mogle otvoriti cestu na kojoj nema znaka obilježenog pješačkog prijelaza, semafora niti ičega sličnog. To nije gradska prometnica. Pitala sam mnoge, u Gradskom ... prikaži još!om Poglavarstvu, pisala sam školi, svima. Nisam jedina. Od jučer je iscrtana horizontalna signalizacija (zebra), navodno će se biti postavljen i semafor kada se riješe papiri. Svojedobno mi je ravnatelj OŠ N. Hribara obećavao da će tu biti pothodnik da djeca mogu lakše do škole. Očito je to bilo samo obećanje. Žalosno je kako odgovorni izlažu našu djecu pogibeljnim opasnostima i pritom ne snose nikakve posljedice.