Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daleka povijest

Do 1954. po Gornjem Gradu hodale kokoši

'11.09.2013., Zagreb - Milorad Cuculic, koji zivi u neorenesansnoj kuci izgradjenoj  1883. koja je do danas u posjedu obitelji. Uz temu o starim obiteljima grada Zagreba.  Photo: Tomislav Miletic/PIXS
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/3
25.10.2013.
u 16:00

Obitelj koja je podupirala Ilirski pokret djelovala je iz kuće koja je od 1880. u njihovom vlasništvu, a sagrađena je na mjestu bivše klaonice

Duh ilirizma još nije iščeznuo iz kuće u Vitezovićevoj 6, a po stubama koje vode u stanove na katu kao da stoje duhovi plemića koji su tamo živjeli preko stotinu godina. Na hodniku u kući obitelji Cuculić goste dočekuju bista Stanka Vraza i veliki rogovi slavonskog jelena kojeg je prapradjed Tomislav, prvi proslavenski orijentiran predak, ustrijelio za lova.

Osnovao Vrhovni sud

–Kuća je sagrađena dvije godine nakon velikog potresa u Zagrebu 1880., a otada je u posjedu obitelji - priča Milorad Cuculić, danas zamjenik državnog odvjetnika, koji je nastavio tradiciju obitelji čiji su muški pripadnici bili pravnici. Oduvijek su podupirali Ilirski pokret, a zbog svojeg opredjeljenja pradjed današnjeg stanara kuće, također Milorad, nije mogao postati profesor upravnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

–Imenovanje je morao potvrditi ban Khuen Hedervary, a to nije želio jer su svi pripadnici familije oduvijek bili slavenofili – priča Cuculić. Ipak, pradjed mu kasnije postaje veliki župan Županije zagrebačke, a prohrvatsko djelovanje nastavlja od oca Tomislava, koji je kao zastupnik u Hrvatskom saboru 1861. predložio osnivanje Stola sedmorice, danas Vrhovnog suda, dok je slobodno vrijeme provodio s utemeljiteljem hrvatskog narodnog preporoda, banom Ivanom Mažuranićem.

Stale i konjske zaprege

Unazad preko pola stoljeća, kaže Cuculić, Gornji grad izgledao je točno onako kako izgleda danas.

No u njegovoj mladosti svaka je kuća imala svoj bunar i kokošinjac.

Gornjograđani su kokoši izbacili tek 1954. zabranom Grada, a iste godine prestale su voziti i konjske zaprege. Ložilo se na ugljen, zbog čega su magle bile puno češće i jače. Cijeli je Zagreb, opisuje Cuculić, bio u jednoj velikoj sumaglici gotovo čitavo vrijeme. Pretpostavlja da je na mjestu njegove kuće nekad bila klaonica.

– Kad smo jednom prilikom kopali za uzemljenje, našli smo pregršt kutnjaka volova, konja... Potvrdio mi je to prijatelj veterinar kojem sam odnio sve što sam našao – priča Cuculić, te dodaje da se Vitezovićeva nekad zvala Bubnjarska ulica.

Ime je dobila po bubnjaru koji je stanovao nekoliko kuća niže i koji je, lupajući u bubanj na raskrižjima i trgovima, izvikivao proglase i vijesti.

>>Nabujala Sava poplavila je trećinu Zagreba 1964. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije