Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLAIĆEVA

Djeca se igraju, obave zahvat i isti su dan kod kuće

Klaićeva
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
19.09.2015.
u 08:20

Na odjelu rješavaju tridesetak dijagnoza, među kojima operacije kila, oftalmološke i ortopedske probleme...

Poseban odjel dnevne dječje kirurgije u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj otvoren je prije tjedan dana, a punom parom će početi raditi od ponedjeljka 21. rujna. Odjel je napravljen preuređenjem bivšeg Odjela za onkologiju.

– Prvih tjedan dnevno imamo četiri do pet malih pacijenata, da mi prebrodimo dječje bolesti i uhodamo se. Idući tjedan počet ćemo raditi punim kapacitetom, što znači da ćemo imati do 15 pacijenata dnevno. Mi već dvije godine imamo dnevnu kirurgiju, no sad imamo i poseban odjel za to. A zašto sada? Jer se oslobodio prostor nekadašnjeg Odjela za onkologiju gdje je u međuvremenu bila pedijatrija dok se preuređivao njihov prostor – objasnio je upravitelj bolnice Zoran Bahtijarević.

Učinkovito i sigurno

Kroz dnevnu kirurgiju može se riješiti tridesetak dijagnoza među kojima su rješavanje fimoza, operacije svih vrsta kila, dijagnostika, ortopedski, oftalmološki i ostali problemi. Dnevna kirurgija namijenjena pacijentima koji u roku sat vremena mogu stići do bolnice. Jučer je na odjel obrezivanje došao obaviti dvogodišnji Amir Barjahtarević.

Vrijeme do operacije provodio je igrajući se i zabavljajući s mamom i medicinskim sestrama, a njegova mama Sabina Hasanagić Barjahtarević bila je sretna što će već popodne biti kući.

–Nisam ranije imala iskustva s bolnicama, no ovo je jako dobro. Došli smo u sedam ujutro. Iznenadio me ponašanjem jer je natašte. Ujutro je tražio hranu, a sad ne radi problem već se igra – kazala je S. Hasanagić Barjahtarević. Dr. med. Filip Jurić ističe da su roditelji stalno prisutni te u svakom trenutku znaju što se događa.

– Roditelji dobiju e-mail i broj telefona sestre te je u svakom trenutku mogu nazvati i pitati što ih zanima. Mi njima javimo vrijeme operacije i kada da dođu, a dan ranije provjerimo kako je dijete jer često se znaju razboljeti. Na Odjelu imamo pet velikih i pet malih kreveta te tri fotelje za odmor onih koji su bili na lokalnoj anesteziji, primjerice nakon uklanjanja madeža. No, to ne znači da dnevno možemo primiti desetoro djece.

Dnevno 15 pacijenata

Dok jedni dolaze drugi odlaze i dnevno ih možemo imati do petnaest – kazao je F. Jurić. Glavna sestra Sanja Ivanović ističe da u bolnici imaju vrtić pa se djeca dok čekaju operaciju mogu igrati, što im skrati vrijeme i nervozu iščekivanja. Dio tima je i nutricionist koji za svako dijete radi preporuku prehrane.

>> Najmlađi pacijenti mogu odahnuti – u Klaićevoj im više neće biti vruće

>> Za boravak djece s roditeljima 18 novih soba, a i nova intenzivna

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
09:05 19.09.2015.

Da..... sve dok ne dodju mudze koje trenutna vlast toliko podrzava...

DU
Deleted user
07:34 22.09.2015.

Jel to obrezivanje ima med indikaciju ili vjersku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije