Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna inicijativa

DM u borbi protiv melanoma: besplatni dermatološki pregledi u osam gradova Hrvatske

Zagreb: Konferencija za medije na temu prevencije melanoma
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/9
01.06.2023.
u 16:01

Prvi pregled održat će se u subotu, 10 lipnja u 17 sati na zagrebačkom Jarunu u sklopu DM-ove ženske utrke. U srpnju besplatno će se moći provjeriti zdravlje kože u Slavonskom Brodu, Puli, Crikvenici, Karlovcu i Zadru, a u kolovozu u Makarskoj i Šibeniku, a termini su dostupni na DM-ovim mrežnim stranicama

Po broju umrlih od melanoma Hrvatska je na 4. mjestu u Europi, a razlog je nedostatak svijesti o njegovoj prevenciji. Zbog toga će i ove godine DM organizirati besplatne dermatološke preglede u osam gradova u sklopu inicijative "Zaštiti se... i uživaj na suncu" koja je predstavljena jučer u Swanky Mint Hostelu. 

Prvi pregled održat će se u subotu, 10 lipnja u 17 sati na zagrebačkom Jarunu u sklopu DM-ove ženske utrke. U srpnju besplatno će se moći provjeriti zdravlje kože u Slavonskom Brodu, Puli, Crikvenici, Karlovcu i Zadru, a u kolovozu u Makarskoj i Šibeniku, a termini su dostupni na DM-ovim mrežnim stranicama. 

-Prošle godine dermatolozi su u četiri grada pregledali više od 600 građana, a njih 30 upućeno je na daljnje preglede. Zbog toga smo se odlučili na osam gradova, kako bismo još veći broj građana osvijestili o rizicima izlaganja sunčevom zračenju - izjavila je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Broj oboljelih od melanoma u porastu je u cijelom svijetu, upozorava akademkinja Mirna Šitum, stoga je potrebna konstantna edukacija o štetnim posljedicama izlaganja ultraljubičastom sunčevom zračenju bez fotozaštite.

-Preventivni pregledi, uz rano otkrivanje, ključni su u borbi protiv ove bolesti - istaknula je ona. U većem riziku od pojave melanoma, dodaje su djeca, oni svjetlije puti i očiju, osobe s većim brojem madeža, te oni koji puno vremena provode na otvorenom. 

-Oko 50 posto melanoma nastaje iz madeža pa ako madež promijeni boju, veličinu ili oblik, potrebno je javiti se liječniku - savjetuje akademkinja. 

Tijekom ljetnih mjeseci, osobito na početku ljeta, potrebno je svakodnevno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom 50, dodala je dermatologinja Marijana Buljan. 

-Izgovori poput nemam vremena ili nemam novaca u ovom slučaju ne važe jer su pregledi gratis- poručuje pak trener Mario Mlinarić koji će voditi razgibavanje u sklopu DM-ove ženske utrke. Influencerica Slađana Ostić govorila je o važnosti redovitih pregleda madeža. 

-Kada sam bila mlađa, nisam toliko pazila, no sada i zimi svakodnevno stavljam kremu za sunce s faktorom 50,  a po ljeti ne izlazim bez sunčanih naočala i šešira što bih preporučila svima -zaključila je influencerica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije