Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme darivanja

Djedovi Božićnjaci s darovima uskaču u bolničke sobe i dječje domove

veseli djedovi božićnjaci3
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/9
14.12.2009.
u 13:00

Otkad su se građanima obratili za pomoć, igračke i slatkiši stižu iz cijele Hrvatske, a 19. će ih prosinca veseli bradonje u crvenom skupljati i na Cvjetnom trgu.

Oni su Veseli Djedovi Božićnjaci, bradonje u crvenom, koji će već treću godinu badnje jutro provesti sa štićenicima dječjih domova “Laduč” i “A. G. Matoš”, odnosno s malim pacijentima Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici i Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Za razliku od mnogih sponzoriranih “rođaka”, ovi bjelobradi mladići svoje su vreće donedavno punili sami, trpajući u njih darove kupljene vlastitim novcem.

Ho-ho-ho iz kabrioleta

Kako je uopće sve krenulo?

– Spontano! Rudi i ja za nekog šopinga u Sloveniji naišli smo na povoljne lopte pa nam je palo na pamet usrećiti klince iz Dječjeg doma “Laduč”. Zaletjeli smo se do trgovine, ispraznili im čitavu zalihu čokolada na akciji i predvečer u odijelima Djedova Božićnjaka nenajavljeni pozvonili na vrata doma – prisjeća se Stjepan Jakševac prve godine “službe”.

Dječje oduševljenje darovima i dvojicom raspjevanih Djedova, koji su im tradicionalno ho-ho-ho umjesto iz saonica sa sobovima otpjevali iz kabrioleta, nikada, kažu, neće zaboraviti.

Štoviše, radost mališana toliko ih je zarazila da su prošle godine u veselu božićnu pustolovinu poveli i jedanaestoricu prijatelja iz zaprešićkoga kraja oboružanih prepoznatljivim djedovskim rekvizitima i vrećama prepunima darova.

Popis odredišta proširio se na još jedan dječji dom te dvije bolnice, a kroz njihove je ruke prošlo čak 110 paketića igračaka i slatkiša.

– Napokon sam dobio priliku glupirati se i raditi nešto korisno u isto vrijeme – priznaje tridesetjednogodišnji Dragutin Očić, jedan od dvojice Skočidjedova koji su lani gradom paradirali na tzv. jumperima.

Iako ne kriju da ih je u kostim veselog debeljka osim humanosti natjerala i zabavna nota te akcije, veseli djedovi mrazovi svoju ulogu shvaćaju vrlo ozbiljno.

Djeci bez obitelji i onoj zbog bolesti zarobljenoj u bolnici naš je posjet vjerojatno najljepši dio Badnjaka. Taj osjećaj da si nekome uljepšao dan i pomogao mu da barem nakratko zaboravi da je na Božić sam vrijedi mnogo više od novca koji potrošimo na darove – tvrde Djedovi dodajući da iz susreta s mališanima i sami mnogo nauče.

Sudjelujte i vi!

– Kada upoznaš teško bolesnu djecu u Gornjoj Bistri ili pacijente s onkologije, shvatiš koliko si sretan. Hrabrost kojom se oni nose sa svojim problemima i tebi na neki način daje snage i pomaže ti da realnije sagledaš svoj život – otkriva skupina prijatelja, koji su prošli tjedan u svoju nesebičnu akciju prvi put uključili i ostale građane. Elektroničkim su ih pismom zamolili za pomoć u prikupljanju darova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije