Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reprezentativci

Djeca pobjednici: Preboljeli su tumor i otišli na svjetske igre

djeca pobjednici (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
28.06.2013.
u 12:15

Djeca su se natjecala u šahu, plivanju, stolnom tenisu, trčanju, malom nogometu, streljaštvu...

Kada su joj u veljači 2011. dijagnosticirali Non-Hodgkinov limfom, danas šesnaestogodišnjakinja Ana Tomašić o toj je bolesti znala ono što je čula iz stranih serija na televiziji. 

Osvojili medalje 

Što je točno tumor limfnih čvorova počela je otkrivati kada je, umjesto da s vršnjacima uživa u prvim izlascima, većinu vremena provodila na kemoterapijama. Oko sebe vidjela je samo bolest, no to je nije spriječilo da se veseli najmanjim sitnicama i slavi svaku proživljenu sekundu. Jedina želja, da ozdravi, ispunila joj se nakon šest ciklusa, a ubrzo je počela nadoknađivati što je propustila. Kako bi razbila svijest da je takva bolest neizlječiva, uputila se i u Moskvu s još 12 djece na 4. svjetske igre Djeca pobjednici, a svima je bilo zajedničko jedno – svatko od njih prošao je veliku bitku i prebolio malignu bolest. Putovanje do Moskve financirala je Udruga Krijesnica. Vratili su se s pet zlatnih i jednom brončanom medaljom. 

Sve ostalo je bonus 

– Sudjelovanje im je bilo melem na ranu. Vratio im se entuzijazam – kaže Maja Čukac Barbić, majka 11-godišnjeg Jurja, kojem su sasvim slučajno otkrili osteosarkom na koljenu prije tri godine. Nakon što su mu odstranili 30 centimetara kosti, ugradili onkološku protezu i poslali ga na kemoterapije, Juraj 1. srpnja mora na operaciju produživanja noge. 

– Iako sam se izmorio na plivačkom natjecanju, sudjelovanje na igrama bilo mi je odmor prije operacije – kaže Juraj. Mala Zaprešićanka, osmogodišnja Marija Sever, u svojoj je skupini bila prva u natjecanju zračnom puškom koju je prvi put primila u ruke. Sramežljiva djevojčica nedavno je preboljela tumor trbušne šupljine, koji su joj dijagnosticirali dok je imala samo pet i pol godina. 

– Na igrama nije bilo bitno tko će osvojiti medalju. Išli smo na put samo s jednom mišlju: pobjedu života smo dobili, sve ostalo je bonus – rekla je Gordana Sever, mama malene Marije.

>>Danijela Martinović u humanitarnoj akciji "Think Pink"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije