Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žar pticu vodi 15 godina. Rezultat? Čak 76 nagrada i 750.000 zadovoljnih mališana

Djeca ne opraštaju loše predstave, zato smo stvarali dobre

18.11.2015., Zagreb - Marija Sekelez glumica i ravnateljica Gradskog kazalista Zar ptica u odlasku. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Davor Visnjic/PIXSELL
21.11.2015.
u 15:00

Uspjela je mali teatar na nezavidnoj lokaciji na Kozjaku pretvoriti u uspješnu ustanovu koja je na scenu postavila 58 komada

Kada je prije 15 godina postala ravnateljica dječjeg kazališta Žar ptica, dramska umjetnica Marija Sekelez, koja 2016. ide u mirovinu, nije znala što je čeka.

Dogodi se "kemija"

No, uspjela je mali teatar na nezavidnoj lokaciji na Kozjaku pretvoriti u najnagrađivanije kazalište u Hrvatskoj, čije su uspješnice odgojile naraštaje nove publike.

– Ovdje je bilo 20 ljudi koji su imali ključeve i ulazili u kazalište, u prizemlju su bili šahisti, zgrada je bila zapuštena... Prve tri godine bile su najmučnije, trebala sam revitalizirati teatar i uzdignuti ga do statusa nezaobilaznog dječjeg kazališta u Hrvatskoj, ali i šire – prisjeća se M. Sekelez.

To potvrđuje i činjenica da je Žar ptica gostovala u više od 20 zemalja, od Mongolije do Venezuele, a kazalište je u 15 godina posjetilo 750.000 mališana– Za uspješnu dječju predstavu morate imati dobar tekst i ekipu, a zamah joj daju mladi glumci koji unose svoju energiju. No, opet, možete imati sve to, a da vam se ne dogodi "kemija" s publikom. Na svu sreću, nama je gotovo uvijek polazilo za rukom postaviti uspješne predstave – poručuje ravnateljica.

Odlazak sa 100+

A postavljeno je 58 predstava, od kojih je 15 najboljih, izvedenih više od 100 puta, ponovno odigrano na nedavnoj Reviji 100+ kojom je ravnateljica i obilježila kraj mandata. Predstavama su zaslužili čak 76 raznih nagrada. – Meni je najdraža ona koja nas je lansirala u orbitu uspješnih kazališta, "Bajka o ribaru i ribici", u kojoj su sudjelovali i Ana Karić, Saša Antić iz TBF-a... To je doista bila fantastična predstava – ističe M. Sekelez.

Upravo ju je, kaže, uspjeh "Bajke" potaknuo da ne digne ruke od cijelog posla. – Unatoč svim preprekama, uvijek me naprijed tjerao taj umjetnički nagon i divna publika koja nam se stalno vraća. Zbog toga su se na kraju sav trud ipak isplati – govori ravnateljica Žar ptice.

Ističe da je odgovornost djelatnika u dječjem kazalištu veća od one u drugim teatrima jer, dođe li dijete na dvije ili tri neuspjele predstave, izgubi se publika za cijeli život. – Dijete moramo potaknuti da se zaljubi u kazalište jer mi odgajamo buduću publiku – pojašnjava. Jedino što bi mijenjala u svojoj 15-godišnjoj karijeri na čelu Žar ptice jest borba s birokracijom i "neumjetničkim" aspektima vođenja kazališta.

– Nevjerojatno je da danas uza svu razvijenu tehnologiju imamo i sve veću papirologiju s kojom se moramo boriti, zbog koje mi je zapravo i drago da odlazim u mirovinu – kaže smiješeći se ravnateljica dječjeg kazališta, koju će naslijediti Drago Utješanović. Ona će, pak, u utorak dobiti posebnu nagradu Hrvatskog glumišta za doprinos kazališnoj umjetnosti. Planove za budućnost ne otkriva, ali ima jednu veliku želju.

– Želim da Žar ptica i dalje leti u sve veće visine – zaključuje Marija Sekelez.

Komentara 1

ZZ
zzz
13:35 22.11.2015.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije