Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel roditelja

'Skupio se novac za referendum, može i za obnovu Onkologije'

Bolnica Klaićeva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.03.2014.
u 11:17

Predstavnici roditelja oboljele djece najavljuju da će pritiskati Vladu da pokrene obnovu odjela bolnice u Klaićevoj, u koji nije ulagano posljednjih 30 godina

Onkološki odjel Klinike za dječje bolesti Zagreb hitno mora u obnovu. Poruka je to 14 udruga koje se bave problematikom djece oboljele i liječene od malignih bolesti, a koje su se jučer okupile pod geslom “Zajedno” kako bi upozorile na loše uvjete u kojima se liječe teško bolesna djeca.

Prijete im infekcije

– Nemamo prigovora na stručnjake, koji odlično rade svoj posao, ali djeca su smještena u premalim sobama, prenatrpanima krevetima. Jedno pokraj drugog leži dijete koje završava liječenje i ono u terminalnoj fazi – kaže Zoran Mitrović uime Udruge Krijesnica, otac liječenog djeteta. Mogućnost infekcije u takvim uvjetima, žale se roditelji, velika je, a kemoterapija se čeka i po tjedan dana.

Ništa se u taj odjel nije ulagalo već trideset godina. Ako je Vlada mogla skupiti toliki novac za referendum u tako kratkom roku, mislim da se može prikupiti i za bolnicu u Klaićevoj

Ljiljana Vuletić

Udruga ljubav za djecu

S tumorom mozga od 2005. godine bori se i 17-godišnja kći predsjednice Udruge Ljubav na djelu Ljiljane Vuletić.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

– Ništa se u taj odjel nije ulagalo već trideset godina. Ako je Vlada mogla skupiti toliki novac za referendum u tako kratkom roku, mislim da se može prikupiti i za bolnicu u Klaićevoj – kaže Vuletić. Da je stanje loše, svjestan je i sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj Osman Kadić, koji kaže kako traže investitora jer su svi projekti gotovi.

– Građevinsku dozvolu dobili smo 6. studenog 2013., a obratili smo se Ministarstvu zdravlja i potencijalnim sponzorima – kaže Kadić, dodajući kako čekaju masterplan hrvatskih bolnica, potom rebalans proračuna. Nadaju se da će se napokon naći novac za obnovu.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Naime, Odjel je prije nekoliko mjeseci ostao bez donacije Privredne banke Zagreb od dvadeset milijuna. Nakon godinu dana čekanja, novac je banka preusmjerila na druge projekte.
– Čekala se građevinska dozvola. Stigla je, ali prekasno – kaže Vuletić. Ipak, sa smještajnim kapacitetima nemaju problema. Stanova koje su razne udruge dobile od Grada Zagreba ima i previše, a smještaj se uvijek može potražiti i u lokalnom Caritasu.

– Najbolje bi bilo da Grad preuzme i bolnicu. Previše je problema oko nje, a sve bi se riješilo pod našim upravljanjem – rekao je gradonačelnik Milan Bandić, dok iz Ministarstva zdravlja poručuju da su mogući izvor financiranja, uz reorganizaciju i racionalizaciju bolničkog sustava, i strukturni fondovi EU.

Osnivanje fonda

Udruge će se zauzimati i za osnivanje fonda za financiranje skupog liječenja oboljele djece. – Država bi mu bila nosilac. Tako bi se sve humanitarne akcije eliminirale, a skupljalo bi se za svu djecu – kazala je predsjednica udruge Sanus Božena Anić te dodala da čekaju i izglasavanje Nacionalne strategije za borbu protiv malignih bolesti. Na taj bi se način reguliralo što s novcem koji ostaje na računu nakon što akcija propadne.
– Skupljao se novac za određeni aparat za liječenje. Nismo uspjeli prikupiti dovoljno. Novac je stajao na računu godinu dana jer zakon ne regulira što s njim – kaže Velimir Markulin iz udruge Phoenix.

Komentara 6

AM
ameris
22:05 04.03.2014.

Bolnica je ostala bez donacije ZABE u iznosu od 20 miliuna kuna samo zato što se predugo čekalo na građevinsku dozvolu za adaptaciju odjela ??? Nisam za bezakonje no ministrici Mrak-Taritaš to ne služi na čast !Suprotno ! Neka ,kojii put,prije sna,pomisli na umrlu djećicu u derutnim odjelima Dječje klinike za tumore u Klaićevoj .Bog neka joj se smiluje.Malim herojima i njihovim roditeljima m o r a m o pomoći .Gradonačelniku,u ovom slučaju,moramo vjerovati da želi pomoći !

BN
BAT NERVOZA
13:04 04.03.2014.

Dragi i namuceni roditelji samo hrabro u borbi protiv ovoga sto predstavlja (narod i drzavu) jer kad sami ne mogu da se sjete da je svetinja LJUDSKI i uz to mali nevini djeciji zivot koji treba bezbrizno da zivi podsjecajte ih vi i samo hrabro ne birajuci rijeci i sredstva. Zalosno je sto kad je trebalo afirmirat pojedine Hrvatske anonimuse da se uspnu do zvijezda politickog neba kojih sad u ovakvim prilikama nema nigdje (mozda su se izgubili u Bosni)ljudi su bezglavo pristupali.Pokrenite i vi nesto tako i uz potpis svaki neka donira bar 1 kn.Pa da se vidi ja vjerujem jos uvijek veliko Hrvatsko srce koje ce pomoci bart malo ovim malim i nevinim Andjelima.

BR
brodludjaka
16:07 04.03.2014.

U zemlji primitivaca kao što je ova, najvažnija stvar je da ona uhranjena zena Markic i njeni sljedbenici uguraju svoj nos u tudji anus i vaginu i razgledaju situaciju tko tamo ulazi i izlazi. Mislim da je jedna dječija bolnica u usporedbi sa balkanskim špijunima potpuno nevažna i nepotrebna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije