Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zagreb, volim te!"

Golog performera na špici priveli nakon pet sati

performans
21.09.2015.
u 09:29

Tajvanski umjetnik Lan Hungh centrom hodao gol, izvodeći performans, čime je glumio grčkog filozofa koji je svijećom tražio ljude

"Bože sačuvaj, što je ovo?", "Pretpostavljam neka vrsta umjetnosti, u to se ne razumijem"... samo su neki od komentara koji su se čuli među prolaznicima platoa pored kipa Nikole Tesle tokom subotnje špice.

Lan Hungh, tajvanski umjetnik s berlinskom adresom, odlučio je upravo tamo odraditi svoj nagi performans u sklopu "Zagreb, volim te! 2. festivala tijela u gradu".

Festival koji jednom godišnje okuplja umjetnike koji istražuju vezu između tijela i javnog prostora, a posvećen je Tomu Gotovcu, već dvije godine "podiže prašinu" u javnosti.

Nakon što su prošle godine policajci priveli umjetnike koji su goli ležali na Cvjetnom trgu, isto se dogodilo i sad, iako je performer sa svjetiljkom gol hodao po Preradovićevoj ulici puna četiri i pol sata.

–Rekord je to u povijesti festivala. S organiziranjem nastavljamo, u još većem opsegu - priča Emil Matešić, ravnatelj Kulturno informativnog centra (KIC-a), ujedno i producent festivala. Performans je tako prekinut na pola, a Lan Hungh priveden je zajedno s Matešićem. Platio je i kaznu za remećenje javnog reda i mira, koja za prekršaj iznosi između 500 i tisuću kuna.

–Pokušali smo policajce odgovoriti od privođenja, navodeći kako umjetnik neće više hodati nag, ali nisu htjeli pristati na kompromis - kaže Matešić. Lan Hungh je u sklopu svog performansa pod nazivom "Diogen" želio evocirati duh antičkog filozofa, želeći iskusiti život na ulici poput životinje nesputane društvenim konvencijama.

Umjesto bačve na ulicu su postavili veliku kocku iz koje je Hungh izašao, a svjetiljkom koju je držao u rukama, kaže Matešić, tražio je "poštenog čovjeka na špici".

Komentara 6

MA
Majur
09:58 21.09.2015.

Performans....u stilu frljića,sve je dozvoljeno.Svi koji To podržavaju su osvješteni liberalni svjetski ljudi,a svi koji se zgražaju su zadrti,crkveno zadrti kamenjari valjda....ma mrš,jel moje dijete mora vidjeti freak-a kako gol hoda po gradu da bi ja bio kulturno nadahnut?!Gonite se u pm....

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:05 21.09.2015.

Hm, a jesu našli lika sa najmanjom spravicom na svijetu i to još sa Tajvana. I traži poštenog čovjeka na Špici. Pa tamo su samo neradnici i manekenjke sponzoruše. A i ovaj s tim što ima ne može naći sex, pa traži nešto drugo. Bedastoća do bola.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
14:15 22.09.2015.

drugi puta dajte bar crnju dopeljajte, bar će imati šta pokazati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije