Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Golog performera na špici priveli nakon pet sati

Tajvanski umjetnik Lan Hungh centrom hodao gol, izvodeći performans, čime je glumio grčkog filozofa koji je svijećom tražio ljude
21. rujna 2015. u 09:29 6 komentara 1144 prikaza
performans
Pogledajte galeriju 1/2

"Bože sačuvaj, što je ovo?", "Pretpostavljam neka vrsta umjetnosti, u to se ne razumijem"... samo su neki od komentara koji su se čuli među prolaznicima platoa pored kipa Nikole Tesle tokom subotnje špice.

Lan Hungh, tajvanski umjetnik s berlinskom adresom, odlučio je upravo tamo odraditi svoj nagi performans u sklopu "Zagreb, volim te! 2. festivala tijela u gradu".

Festival koji jednom godišnje okuplja umjetnike koji istražuju vezu između tijela i javnog prostora, a posvećen je Tomu Gotovcu, već dvije godine "podiže prašinu" u javnosti.

Nakon što su prošle godine policajci priveli umjetnike koji su goli ležali na Cvjetnom trgu, isto se dogodilo i sad, iako je performer sa svjetiljkom gol hodao po Preradovićevoj ulici puna četiri i pol sata.

–Rekord je to u povijesti festivala. S organiziranjem nastavljamo, u još većem opsegu - priča Emil Matešić, ravnatelj Kulturno informativnog centra (KIC-a), ujedno i producent festivala. Performans je tako prekinut na pola, a Lan Hungh priveden je zajedno s Matešićem. Platio je i kaznu za remećenje javnog reda i mira, koja za prekršaj iznosi između 500 i tisuću kuna.

–Pokušali smo policajce odgovoriti od privođenja, navodeći kako umjetnik neće više hodati nag, ali nisu htjeli pristati na kompromis - kaže Matešić. Lan Hungh je u sklopu svog performansa pod nazivom "Diogen" želio evocirati duh antičkog filozofa, želeći iskusiti život na ulici poput životinje nesputane društvenim konvencijama.

Umjesto bačve na ulicu su postavili veliku kocku iz koje je Hungh izašao, a svjetiljkom koju je držao u rukama, kaže Matešić, tražio je "poštenog čovjeka na špici".

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Majur:

  Performans....u stilu frljića,sve je dozvoljeno.Svi koji To podržavaju su osvješteni liberalni svjetski ljudi,a svi koji se zgražaju su zadrti,crkveno zadrti kamenjari valjda....ma mrš,jel moje dijete mora vidjeti freak-a kako gol hoda po gradu da bi ja bio kulturno nadahnut?!Gonite se u pm....

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, a jesu našli lika sa najmanjom spravicom na svijetu i to još sa Tajvana. I traži poštenog čovjeka na Špici. Pa tamo su samo neradnici i manekenjke sponzoruše. A i ovaj s tim što ima ne može naći sex, ... prikaži još! pa traži nešto drugo. Bedastoća do bola.

 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  drugi puta dajte bar crnju dopeljajte, bar će imati šta pokazati...