Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fontane nisu za piće

Dermatovenerologinja: Kupanje u fontanama ne bih preporučila

'22.06.2013., Zagreb - Tijekom visokih temperatura gradjani traze osvjezenje i u gradskim fontanama. Djeca su iskoristila hladnu vodu fontana u ulici Hrvatske Bratske Zajednice te se rashladila od vis
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
08.08.2013.
u 18:24

Za pročišćavanje vode čak četiri sustava, koristi se svjetlo, ioni i ozon.

Proći pokraj vodoskoka nije opasno, no kupanje ipak ne bih preporučila – rekla je dermatovenerologinja dr. sc. Ivana Nola.

Bandićeve fontane potpuno su sigurne za zdravlje ljudi iako je njihova prvotna namjena prije svega dekorativna, a ne da služi kao osvježavajuća alternativa gorućem asfaltu.

– Sustav jest zatvoren, odnosno voda cirkulira, ali se filtrira kroz četiri sustava. Tri su prirodna procesa – voda se pročišćava svjetlom, ionima te ozonom.

Posljednji četvrti proces je kemijski kao dodatna sigurnost pa se u vodu otpušta tzv. aqua dioksid, jedna posebna vrsta klora – pojašnjava voditelj izgradnje projekta fontana arhitekt Ivan Valek zbog čega se ne osjeća miris klora u vodi fontana.

Valek kaže kako je prirodni proces dezinfekcije istovjetan načinu na koji su NASA-ini astronomi raskuživali klice u vodi kad su bili na Mjesecu.

– Svaka dva tjedna u našem laboratoriju provjeravamo ispravnost vode, a uzorke dodatno provjeravam i u Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. Svi nalazi su dosad bili savršeno ispravni, pojašnjava Valek.

Tvrtka koja je dobila posao održavanja bazena je Kristal bazeni fontane, na čijem čelu je 23-godišnja direktorica Tea Đurđević. Održavanje i nabavka materijala stajat će 375 tisuća kuna godišnje.

– Proći pokraj vodoskoka, kratko se otuširati nije opasno za zdravlje, no kupanje u fontanama ne bih preporučila unatoč svim mjerama sigurnosti. Fontane nisu bazeni za kupanje, a zbog visokih temperatura moguće su infekcije poput konjunktivitisa. Uđe li voda u ždrijelo, moguće su i teže komplikacije poput meningitisa – rekla je dermatovenerologinja dr. sc. Ivana Nola. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije