Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljednji stanari branimirove

Deložirat će ih za tjedan dana, a Brčine poručuju: "Iz svoje kuće ne izlazimo!"

12.05.2016., Zagreb - Marijan Brcina zadnji je stanar cija je kuca predvidjena za rusenje zbog spajanja Branimirove i Nove Branimirove. On odbija otici iz kuce, a delozacija je predvidjena za 23. svibnja 2016. Rajka i Marijan Brcina s dokumentima.  Photo:
Davor Puklavec/PIXSELL
13.05.2016.
u 12:40

Iz kuće obitelji Brčina u Branimirovoj, posljednje prepreke na punom profilu te ceste, ne odu li dobrovoljno tri dana ranije, deložirat će ih 23. svibnja

Sjede nad gomilom dokumenata i razmišljaju. Imaju još točno tjedan dana da se presele, ali stvari nisu počeli pakirati, niti namjeravaju. Marijana, njegovu suprugu Rajku, sinove Predraga i Nenada, snahu Romanu te dvogodišnju unuku Luciju prekjučer su obavijestili da je kucnuo čas.

Iz njihove kuće u Branimirovoj, posljednje prepreke na punom profilu te ceste, ne odu li dobrovoljno tri dana ranije, deložirat će ih 23. svibnja.

Kupio po svim pravilima

– Protiv gradnje ceste nemamo ništa, ali izići iz kuće nećemo. U ovoj kući sam već 34 godine i ona mi je dom, a ovo je moj kvart. Kuću sam kupio potpuno zakonito, da bi mi kasnije poništili kupoprodajni ugovor i na kraju me ovako izbacivali – ljutit je Marijan Brčina, koji u Branimirovoj stanuje od ranih 80-ih godina.

S obitelji je dohranio Vjekoslavu Rukelj, nakon čije se smrti u vlasništvo kuće prvo upisala država. Kao branitelj invalid Domovinskog rata, Brčina je od Ministarstva prije 11 godina dobio kuću u najam sa zaštićenom najamninom i pravom otkupa. To je i iskoristio 2006. godine, no kada je ustanovio da se u ugovoru spominje samo kuća od 68 kvadrata, a ne i zemljište, zatražio je aneks ugovora, da bi u procesu država vidjela da je zemljište na trasi buduće ceste, a Brčina 2013. dobio rješenje da je njegov ugovor o kupoprodaji poništen. Na pitanje o tome na kakvu bi zamjenu za kuću pristao, Brčina odgovara da za njegov dom zamjene nema.

– Ova saga traje već desetak godina. Isprva su nam nudili stan od 103 četvorna metra na Prisavlju, na što nismo pristali, a posljednja je ponuda stan za mene, suprugu i jednog sina od 73 kvadrata, a za drugog sina s obitelji stan od 63 kvadrata. Mi bismo imali zaštićeni najam do moje smrti, dok bi sin u drugom ponuđenom stanu smio ostati pet godina – kaže Marijan Brčina, dok njegova supruga Rajka dodaje kako se obitelj na taj način jednostavno ne želi razdvajati, a oni, baš kao i svaki drugi roditelji, objašnjava, svojoj djeci žele da i nakon njih imaju krov nad glavom.

Dnevno pije i 25 tableta

Kuća u kojoj su trenutačno, a koju je sudski vještak u prosincu 2015. godine procijenio na 82 tisuće eura, neće moći ostati.

– Za taj novac, i sami znate, ne možemo kupiti prostor u kojem ćemo se svi smjestiti – kažu Brčine, koji zato što ne žele napustiti kuću u Branimirovoj problema i zavrzlama imaju ne samo s Gradom nego i s običnim prolaznicima. Ružne riječi i dovikivanje postali su im svakodnevica.

– Kad na terasu stavljam rublje na sušenje, znaju dobacivati da sve stoji zbog nas i što se ne maknemo. Objašnjenje ne žele ni slušati – kaže Rajka Brčina, koja dnevno, kako kaže, popije 25 tableta. A visokom tlaku i šećeru, govori, stres nimalo ne pomaže. Iz kuće ne izlazi, kaže, jer živi u strahu da će netko jednostavno promijeniti bravu, a ona se neće imati kamo vratiti.

Stručnjaci se slažu, izvlaštenje u svrhu javnog interesa opravdano je, ali u takvom slučaju vlasnicima se mora ponuditi jednako vrijedna nekretnina koja će odgovarati objema stranama.

Komentara 10

DU
Deleted user
13:46 13.05.2016.

Ne ulazeći u to što bi ljudi htjeli ili ne, meni smeta što od marije Terezije i Austro-Ugarske, u našim zemljišnim knjigama vlada ovakav nered. Kako je u uređenoj državi moguće da se takvi strašni previdi događaju? kako je moguće da čovjek kupuje u dobroj vjeri a onda snosi posljedice tuđeg nerada i nereda?

DU
Deleted user
14:02 13.05.2016.

Ha, dobili su pravo otkupa pa je poništeno, ok, treba sagledati sve strane. Mislim da bi bilo fer da im ponude onda neku kuću ili veći stan i gotovo i od njih bi bilo fer da prihvate i da im to ostane trajno i bok.

MA
maddog
13:40 13.05.2016.

e stvarno moraš biti pravo intelegentan da se s rogatim bodeš pogotovo pored ovakvog našeg pravosuđa koje je uvijek na strani države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije