Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Deložacija stanara 'Sahare' - 11 stanara hotela u Voltinu naselju danas će pokušati izbaciti

Vlasništvo nad tzv. hotelom za samce 'Sahara' dijele Grad i tvrtka Helios, koja je u stečaju
18. ožujka 2015. u 09:30 3 komentara 3170 prikaza
17.03.2015., Zagreb - Stanarima hotela za samce Sahara u Voltinom naselju, u kojem je industrijski div Koncar nekad smjestao svoje radnike,  prijeti delozacija iz njihovih stanova u kojima zive vise od dvadeset godina.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zidovi su puni gljivica od vlage, žbuka pada sa stropova, posvuda su odbačeni stari madraci, televizori, ormari, jedna je kupaonica za cijeli kat, i to urušenog stropa, s umivaonikom punim kamenca, puknutim ogledalom...

Spor vlasnika i stanara

Svako jutro stanari iz ulice Voltino 4 u takvoj se kupaonici u tzv. hotelu za samce "Sahara" spremaju za dan. Ono malo robe što imaju peru na ruke i suše na uljnim radijatorima na koje se griju. Sad dolazi proljeće, pa će rublje moći sušiti i na balkonu. Ako ga imaju i ako se nije urušio. U zgradu u središtu Voltina naselja nije se ulagalo više od 20 godina. I to zbog spora vlasnika zgrade i stanara. Dosad su ih pokušali deložirati već nekoliko puta, a pokušat će opet danas u 10 sati, temeljem zaključka o ovrsi Općinskog građanskog suda. Na cestu bi trebalo ići 11 stanara, od njih 18 koliko ih živi u zgradi. Jedan od onih koje deložiraju je i Ivo Marić-Blekić.

- Čekam starački dom, ne znam kamo ću budem li morao na cestu - kaže Marić-Blekić. Jedan od stanara je i Ivica Lako Laki, poznatiji ljubiteljima Noćne more Željka Malnara, koji živi na četvrtom katu u 16-ak kvadrata. U jednom kutu sobe je krevet, dok u drugom na rešou podgrijava ručak. U sredini sobe je stol.

sahara | Autor : Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

- Doselio sam se 1989. godine. Sada nisam na popisu za deložaciju, ali ne gine mi ista sudbina - objašnjava Laki te dodaje da su im nekad i spremačice svaki dan mijenjale posteljinu. A na ulazu je stajao portir.

Grad ponudio zamjenu

Danas kao podsjećanje na to vrijeme u prizemlju stoji tek prazna recepcija.

Zgradu je sagradila tvrtka Končar pedesetih za potrebe svojih zaposlenika samaca, tada mladih ljudi koji su na stambenoj listi imali premalo bodova i godina da bi mogli dobiti stan ili tražiti kredit. Pa su smješteni u tzv. hotel za samce dok im se ne riješi stambeno pitanje. Tijekom Domovinskog rata Končar je posuđivao novac od tvrtke Helios, pa je samački hotel dan toj tvrtki kao zalog. Nakon godina i promjene vlasti, hotel je prelazio iz ruke u ruku, da bi danas bio u vlasništvu tvrtke "Hotel Voltino" koju je osnovao Helios. Tvrtka je u stečaju, a stečajna upraviteljica je Nevenka Koroman, koja je samo istaknula da će danas doći na deložaciju.

sahara | Autor : Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Stanarima je Grad Zagreb svojedobno ponudio i zamjenski smještaj, jer su vlasnici polovice zemljišta na kojem se nalazi hotel.

-U pregovorima koje je vodio Zlatko Horvat, savjetnik gradonačelnika Bandića, a koji je priveden zbog afere Agram, nije postignut dogovor. Sve to vrijeme nisu plaćane ni režije pa su i dugovi prema Gradu veliki. Pokušao sam kao predstavnik Gradske skupštine posredovati u rješavanju problema. I dalje sam protiv deložacije - poručio je Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine.

 • zambezi:

  Zgrada se sama ruši i opasna je za stanare i prolaznike. Treba ju sto prije sravnit sa zemljom.

 • wuggibiba:

  Ko bu sad cijelu noc dezural i branil stanovnike ove rusevine od delozacije.

 • cibetka:

  A tko je vlasnik druge polovice zemljista?Dajte kad vec radite clanak istrazite i napisite ga u potpunosti.