Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bandić rasporedio novac četvrtima

Delat ćete ko ja, ali s manje para

milan
Pixsell
24.02.2017.
u 17:00

Mjesnoj samoupravi dodijeljen je 451 miliju za održavanje kvartova, a za iste je poslove u 2016. Grad imao 651 milijun

Pokazao je “kak se kaj dela”, a sad je svoje poslove gradonačelnik Milan Bandić odlučio podijeliti gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Nisu, doduše, pranje ulica, čišćenje snijega, skupljanje smeća, “krpanje” igrališta ili sadnja drveća njegova primarna ingerencija, ali često bi se latio upravo lopata i crijeva za vodu kako bi, kao što sam zna objasniti, pokazao da “nije savršen, ali je najbolji”.

Neće oni sami

A kakvi su, između ostalog, u čišćenju slivnika, cesta, trgova, javnih prolaza, stuba, mostova, podvožnjaka, nadvožnjaka, pothodnika, parkirališta, pločnika, stajališta javnoga gradskog prijevoza, košnji travnjaka, sadnji cvjetnjaka, održavanju dječjih igrališta i nerazvrstanih cesta, vijećnici mjesne samouprave pokazat će već u idućih nekoliko mjeseci jer upravo će oni biti ti koji će aktivno sudjelovati u prvoj godini gradske decentralizacije. Ne znači to da će oni sami u ruke uzeti strojeve i krenuti popravljati po kvartu, već će za to angažirati Zrinjevac, Čistoću, Zagrebačke ceste te Vodoopskrbu i odvodnju. Baš kao što je to prijašnjih godina radio i Grad, ali s dvjesto milijuna kuna većim budžetom. U gradskom proračunu u 2016. za održavanje Zagreba izdvojio se 651 milijun kuna.

– Iznos koji će se za Program održavanja komunalne infrastrukture rasporediti na vijeća četvrti i mjesne odbore u ovoj godini jest 451 milijun. Otprilike pola dobit će gradske četvrti, a drugu polovicu mjesni odbori – objasnio je pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Zoran Nevistić i dodao kako će mjesni odbori primarno biti nadležni za provedbu programa, dok će im u tome četvrti asistirati. Konkretno, objasnio je Nevistić, o, primjerice, učestalosti čišćenja Trga bana Jelačića, sad će odlučivati Mjesni odbor August Cesarec, a ne više Grad.

Uređenje ulica

Doduše, dodao je Nevistić, ne odluči li se MO August Cesarec neko dulje vrijeme na uključivanje crijeva za vodu na glavnom gradskom trgu, na to ih može primorati Gradska četvrt Gornji grad, kojoj navedeni mjesni odbor pripada, ili pak sam Grad.

Zbunjujuće je dosta na prvu, ali pohvatat ćemo. U jednu je ruku ovo dobro jer mi živimo u svom kvartu i znamo kojem njegovu dijelu treba novi travnjak, drvored, koje su ulice prioriteti pri čišćenju od snijega, pa u skladu s tim možemo i organizirati radove, a s druge strane, trebat će nam neko vrijeme da se uhvatimo u koštac sa svim tim poslovima koje dosad nismo radili – rekao je predsjednik Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak Dragan Vučić. Kako će “pohvatati” sve što ih čeka, zabrinjava i ostale čelnike četvrti, koji kažu kako su im uredi ovih dana “puni papira, troškovnika i mozganja”, a nekima još nije točno jasna ni raspodjela novca.

– Oni bi ovoj odluci trebali pljeskati jer će konačno suvereno odlučivati – rekao je gradonačelnik Milan Bandić, koji je mjesnim odborima naredio da do danas dostave popis ulica u kojima je potrebna obnova signalizacije ili novi asfalt. Njih 15 do 20 tisuća obnovit će se do jeseni, najavio je Bandić, a hoće li mjesni odbori novčano sudjelovati u njihovu održavanju, budući da su upravo za program održavanja dobili između 700 tisuća i milijun i pol kuna, ne zna se. 

 

Koliko je dobila koja četvrt

Donji grad raspolaže sa 7, 1 milijun kuna, a najviše će izdvojiti za čišćenje javnih površina, 5,8

Gornji grad dobio je 6,3 milijuna kuna, a najveći će iznos, četiri milijuna, također izdvojiti da javne površine budu čiste

Trnje ima 6,2 milijuna kuna, a 3,7 potrošit će na održavanje javnih površina

Maksimir na raspolaganju ima 7,9 milijuna kuna, a tri milijuna idu na čišćenje javnih površina

Peščenica-Žitnjak dobiva gotovo 12 milijuna, a najviše će potrošiti na održavanje površina, 5,3

Novi Zagreb-istok na raspolaganju ima 9,7 milijuna, a najviše će se potrošiti za održavanje kvarta, 4,4

Novi Zagreb-zapad ima 16,9 milijuna, a najveći su iznos, 7,2 milijuna, odvojili za održavanje

Trešnjevka-sjever ima 8,4 milijuna, a najviše će dati za čišćenje, nešto više od tri

Trešnjevka-jug dobila je 10,1 milijun, a 4,1 ići će na održavanje

Črnomerec ima 6,9 milijuna, a najviše će potrošiti na čišćenje, 2,9

Gornja Dubrava ima 13,3 milijuna, dok će 5,9 dati za održavanje

Donja Dubrava dobila je 6,6, a najviše će dati za održavanje nerazvrstanih cesta, 2,6 milijuna kuna

Stenjevec ima 7,6 milijuna, a najviše, 3,9, dat će za održavanje javnih površina

Podsused-Vrapče ima 7,8, a na čišćenje potrošit će 2,4 milijuna

Podsljeme dobilo je 6,5 milijuna, a 2,9 dat će za nerazvrstane ceste

Sesvete imaju 25,5 milijuna kuna, a za održavanje ići će 12,8 milijuna

Brezovica ima 14,5 milijuna, a najviše će izdvojiti za čišćenje javnih površina, 2,6 milijuna kuna

Komentara 11

HR
Hrabraja
17:06 24.02.2017.

znaci 0 od posl

RP
rpzagreb
20:34 24.02.2017.

Sam si je dao pravo da odlučuje o svemu i tome će ubrzo doći kraj. Zato i je pretvorio grad u selendru. Čemu uopće služi i šta predstavlja Skupština grada?

GD
Gospon Drug
18:08 24.02.2017.

Ako ćemo tako raditi neće biti novih fontana samo proljeva od silnog prežderavanja snijega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije