Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Danas se dijele Veliki i Mali pečati za najbolje dokumentarce

Posljednjeg dana festivala pogledajte, između ostalih, i filmove o Nobelovki Malali Yousafza i Marlonu Brandu te izglednog kandidata za Oscara koji se dijeli sutra navečer
27. veljače 2016. u 09:14 0 komentara 153 prikaza
ZagrebDox
Foto: Julien Duval

Danas u  19 sati u dvorani 2 Cineplexxa u Centru Kaptol bit će svečano proglašeni pobjednici 12. ZagrebDoxa. Saznat ćemo tko su dobitnici službenih nagrada: Velikog pečata za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa, Velikog pečata za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa i Malog pečata za najbolji film mladog autora do 35 godina. ZagrebDox dodjeljuje i posebne nagrade, nagradu u kategoriji Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, zatim nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih i nagradu Mojoj generaciji koju dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski autorima koji su u dokumentaristici prisutni dugo i kvalitetno.

Razgovor o filmu neće izostati ni danas. Sesije Q&A održat će se nakon filmova iz regionalne konkurencije, s redateljicom filma "Tyndall" Fatimom Bianchi u dvoranI 1 u 17 sati te s Adnanom Smajićem, redateljem filma "Zovem se Adnan i neću vas raznijeti" i s Jasmilom Žbanić, redateljicom filma "Jedan dan u Sarajevu", u programskom bloku od 18 sati u dvorani 5.

Posljednjeg dana festivala na programu će biti Happy Dox "Nežigosani" Philipa Baribeaua o četvorici prijatelja koji kreću na epsko putovanje u sedlu duž netaknutih zabiti američkog zapada (dvorana 3 u 19 sati), zatim Factumentarac "U potrazi za snom "Mladena Mitrovića, dobitnik nagrade publike za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala (dvorana 1 u 21 sat) te biografski doks "Nazvao me Malala" Davisa Guggenheima, portret dobitnice Nobelove nagrade za mir Malale Yousafzai (dvorana 2, 17 sati).  

U istom programskom bloku u dvorani 2 u 20 sati gledat ćemo i radove dvojice majstora doksa: film o mladim ruskim balerinama "Varicella" Viktora Kossakovskog i "Vrata jaganjca", film o misterioznom čudu krštenja redatelja Audriusa Stonysa. Glumačku legendu Marlona Branda upoznat ćemo u biografskom doksu "Slušaj me Marlone" Stevana Rileyja u dvorani 4 u 20 sati, a saznat ćemo i kakve su bile reakcije ruske gay mladeži na zakon protiv promicanja homoseksualnosti"među mladima u filmu "Djeca 404" Pavela Lopareva i Askolda Kurova u dvorani 3 u 15 sati. Gledat ćemo i film o političkim događanjima nakon najkrvavijih izbora u Africi, "Demokrati" redateljice Camille Nielsson, u 22 sata u dvorani 5.

Dio retrospektive Erika Gandinija moguće je pogledati i u subotu. Od 15 sati u dvorani 1 prikazuju se njegovi filmovi "Surplus: Terorom do potrošača" iz 2003. godine i "Sacrificio – Tko je izdao Che Guevaru?" iz 2001. godine.

Oni koji su propustili, mogu ponovno pogledati kandidata za Oscara u dokumentarnoj kategoriji "Zemlju kartela", u dvorani 4 u 22 sata, i to samo večer prije nego što budu poznati dobitnici te prestižne nagrade. Prikazuje se i "Sonita", pobjednički dokumentarac ovogodišnjeg Sundancea, u dvorani 3 u 17 sati, zatim "Čudna ljubavna veza s egom "u 19 sati u dvorani 1, "Što smo si bliže" u dvorani 4 u 18 sati, "Reci proljeću da ne dolazi" u dvorani 5 u 20 sati, "Moj neprijatelj, moj brat" u dvorani 2 u 21:30 te "Lila" iz regionalne konkurencije, u dvorani 1 u 17 sati.

>> Od razdjelnika do ustaša i partizana

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.