Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U centar – pješice

Danas bez automobila u središtu Zagreba

biciklisti04_dog_210711.jpg
Dominik Grgurić/PIXSELL
21.09.2011.
u 13:33

Zagrepčani su stali uz bok europskim gradovima koji obilježavanjem Dana bez automobila žele podići svijest o onečišćenju i smanjenju prometnih gužvi u središtima svojih gradova.

Jedina prijevozna sredstva koja su vam danas dostupna, namjeravate li se provozati središtem grada, su tramvaj, taxi ili bicikl. Zagreb se već tradicionalno uključio u akciju obiilježavanja Europskog dana bez automobila, koju provodi čak 2000 gradova Starog kontinenta, pa će bar na 12 sati tijekom današnjeg dana buka, smrad i prometni metež u srcu grada - utihnuti.

Zabrana prometovanja u Gornjem gradu i dijelu središnje zone Zagreba trajat će do 20 sati. Tako će Trg bana Josipa Jelačića, Jurišićeva, Palmotićeva, Boškovićeva, Andrije Hebranga, Gundulićeva, Ilica, Mesnička, Demetrova, Ilirski trg i Radićeva biti otvoreni samo za interventna i komunalna vozila,  vozila javnog gradskog prijevoza, taksija, kao i za vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u toj zoni.

Za sve ostale, navode iz Policijske uprave zagrebačke, prometovanje motornim vozilima će biti obustavljeno, uz dovoljan broj policijskih služenika na terenu, koji će "zaboravne" vozače podsjećati da se ostave upravljača vozila, te krenu pješice ili javnim prijevozom prema središtu grada.

ZET-om besplatan prijevoz
U povodu obilježavanja Europskog dana bez automobila ZET nudi i besplatan prijevoz na području Grada Zagreba. Prijevoz će biti besplatan svima koji preuzmu posebne karte izrađene kao mreža tramvajskih linija. Besplatne karte preuzimaju se u Informacijskom centru Europske unije na Trgu žrtava fašizma 6.

Svim se vozačima preporuča izbjegavanje šireg područja grada.

Obilježavanjem Europskog Dana bez automobila zabranom prometovanja u strogom središtu, kojemu se već tradicionalno pridružuje i Zagreb, želi se potaknuti na smanjenje emisije stakleničkih plinova, zdraviji način života te smanjenje uobičajenih prometnih gužvi prouzrokovanih velikim brojem vozila u gradskim sredinama.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

TM
trade_mark
15:34 22.09.2011.

i kao pješak i kao biciklist htio bih izreći dvije stvari: 1) ovaj grad je prepun glupih i neobazrivih pješaka koji ne poštuju označene biciklističke staze 2) ovaj grad je prepun glupih i neobazrivih biciklista koji ne poštuju prava pješakaka na pločniku (iako možda i imaju biciklističku stazu na drugoj strani ceste i sl...) ZAŠTO POLICIJA NE KAŽNJAVA IDIOTE JEDNE I DRUGE VRSTE?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije