Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u prošlost

Dan kada je Gornji grad bio Gradec

15.05.2016., Zagreb - Muzej prekinutih veza organizirao je dogadjanja u povijesnoj jezgri Projekt Gornji grad: Mijene srca dio je interdisciplinarnog istrazivackog i inovativnog projekta je The People's Smart Sculpture o kulturnom razvoju europskog grada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
16.05.2016.
u 09:00

U sklopu projekta Gornji grad: Mijene srca Muzej prekinutih veza jučer organizirao niz događanja

Stara gradska jezgra jučer je vraćena u prošlost, a građanima koji su je posjetili nije smetala ni kiša koja je neumorno padala gotovo cijeli dan.

Gornjogradskim ulicama prošetale su se vještice, a upoznali su se konačno Miroslav Krleža i A. G. Matoš, i to kroz performans. Dio je to onoga što se događalo tijekom cijelog dana u sklopu projekta Muzeja prekinutih veza pod nazivom “Gornji grad: Mijene srca”.

– Mijene srca predstavljaju kutiju sjećanja vezanu uz gornjogradske prostore i generacije. Uz pomoć građana prisjetili smo se kako su generacije nekad provodile vrijeme na Gornjem gradu, a kako to čine danas. Projekt otkriva zaboravljenu povijest gornjogradskih prostora emotivnim mapiranjem Gornjega grada u suradnji s umjetnicima, učenicima, studentima i građanima. Sve s namjerom upozoravanja na višeslojnost Gornjega grada kao bitnog političkog, kulturnog, povijesnog i osobnog prostora – kazali su iz Muzeja prekinutih veza. Tako su u Kamenitoj ulici organizirali razmjenu sjećanja za buket cvijeća, a “oživjeli” su i radio koji se nekad emitirao iz dvorišta na Markovu trgu. Tim povodom Gornjograđani su na frekvenciji 93.9 MHz mogli čuti novi-stari radio koji se upalio samo na jedan dan. Otvorili su i staru zgradu u Demetrovoj 18, gdje su priredili izložbe, a Zagrepčani su mogli kupovati i na Malom placu, koji se umjesto na tavanu ovaj put odvijao na Vranicanijevoj poljani.

– Za djecu smo organizirali kreativne radionice, kroz koje ih je vodila glumica Mia Biondić obučena u prvu spaljenu vješticu Baricu Cindek, a kada je kiša omogućila, prošetali su se Gornjim gradom. Vratili smo ih u doba otprije 300 godina, kada je Barica živjela – priča Kristina Kleva iz Muzeja prekinutih veza, dodajući da su zadovoljni posjećenošću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije