Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Dajte nam mjesta za parkiranje

Traže da se ukloni znak zabrane u Vrtlarskoj, slijepoj ulici kod bolnice, zbog kojeg stalno kruži pauk. Poseban je to problem, kažu, za pacijente koji dolaze na pregled
09. prosinca 2017. u 21:25 5 komentara 2303 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Svakodnevno u KBC Sestara milosrdnica na preglede i pretrage dolazi velik broj pacijenata koji se odmah suoče s problemom nenalaženja mjesta za parkiranje.

07.10.2013., Zagreb - Na parkiralistu kod Paromlina u blizini Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog pocinje se naplacivati parkiranje. Cijena parkiranja je deset kuna za 12 sati parkiranja, od 6 do 18 sati, odnosno pet kuna za nocno parkiranje od 18 do 6 MATEJA ŠOBAK Uspješno su testirali teoriju da pauk ne kruži oko 365 ekipe

U krugu KBC-a u Vinogradskoj, naime, šezdesetak je parkirališnih mjesta na koja parkiraju članovi uprave, predstojnici klinika i zavoda te osobe s invaliditetom pa pacijenti i posjetitelji, ali i veći dio liječnika i nemedicinskog osoblja, ondje ne mogu ostavljati svoja vozila. Stoga su prinuđeni tražiti parkirališta u okolici KBC-a, a najčešće u Vrtlarskoj ulici. Riječ je o neprometnoj, slijepoj ulici na početku koje, žale se, ni po kojoj logici ne bi trebao biti znak zabrane parkiranja. No, znak na početku ulice stoji pa se ondje ne može parkirati.

Samo im još fali “čestitka”

– Zamislite frustrirajuću situaciju u kojoj pacijent dođe sam na neku pretragu, a onda, ionako izbezumljen zbog toga, na izlasku još ugleda “čestitku” Holdinga ili, u gorem slučaju, prazno mjesto na kojem je ostavio automobil jer ga je odvezao pauk – kaže prof. dr. sc. Božo Krušlin, predstojnik Zavoda za patologiju. Pitanje parkiranja u krugu bolnice problem je već godinama, a kao razlog zašto se ništa ne rješava navodi se moguće preseljenje bolnice u Blato.

– No, gradnja Sveučilišne bolnice u Blatu počela je prije više od 30 godina i činjenica je da će se na preseljenje Vinogradske bolnice čekati još jako dugo. Trebalo bi se posvetiti rješavanju aktualnih problema, a to je svakako parkiranje – ističe dr. Krušlin. Prema posjedovnom listu gradskog Ureda za katastar i geodetske poslove, sporna Vrtlarska ulica dijelom pripada KBC-u. Njegova je uprava pak, ističu, predložila gradskom Uredu za promet da se ukloni znak zabrane parkiranja te da se iscrtaju parkirališna mjesta jer, prema Generalnom urbanističkom planu, na mjestu Vrtlarske uopće nije predviđena javna prometnica. No, odgovora nema. Štoviše, svakih nekoliko dana, kaže, djelatnici Zagrebparkinga obilaze Vrtlarsku i okolne ulice te dijele kazne za nepropisno parkiranje.

– Hoće li društvo ostati dehumanizirano i glede ovoga pitanja te ignorirati potrebe pacijenata KBC-a Sestara milosrdnica – pita se dr. Krušlin, ali i njegovi brojni kolege koji također imaju problema s parkiranjem.

Godišnje 1,2 milijuna ljudi

Godišnje se u KBC-u, kaže ravnatelj prof. dr. sc. Mario Zovak, pregleda 1,2 milijuna, a hospitalizira 53.000 pacijenata.

– U strateškom je planu bolnice izgradnja podzemne garaže, no, svjesni ste sigurno i sami, u današnjoj financijskoj situaciji u kojoj se zdravstvo i ova ustanova nalaze jasno je da svaka lipa ide na lijekove, a ne na kvalitetu parkiranja i okoliša – ističe dr. Zovak.

U gradskom Uredu za promet kažu da je prvi korak do promjene prometne regulacije dopis Gradskoj četvrti, u ovome slučaju Črnomerec, koja će djelovati dalje prema Gradu.

– Znamo za problem parkiranja u Vinogradskoj i za zabranu u Vrtlarskoj. Točno je da pauk kruži, ali to je zato što se parkira na pločniku pa pješaci ne mogu prolaziti. Naravno da se to može riješiti iscrtavanjem linija za parkirališna mjesta – ističe pak predsjednik Gradske četvrti Črnomerec Josip Jelić pa poziva djelatnike bolnice da pošalju Vijeću GČ-a svoj prijedlog za povećanje broja parkirališnih mjesta. Jer, kaže, micanje znaka zabrane zaustavljanja i parkiranja te iscrtavanje mjesta trebali bi biti najmanji problem.

Stari automobil NAKON 20 GODINA Mislio je da su mu ukrali automobil, a onda je saznao istinu Vinogradska bolnica, KB Sestre milosrdnice Petra Balija Kako nam je bolnica u Vinogradskoj dokazala da je ljudski faktor najvažniji parking Računica SDP-a: Parkiranje po cijelom gradu godišnje uzima 20 milijuna kn
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Juraj123:

  Koja sramota!!!!

 • Avatar Vucibatina
  Vucibatina:

  Bolest nije za sirotinju vozite se taxijem ?

 • Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
  XPBAT XPBOJ€ XOPBAT:

  A zašto ih brine PAUK kad Milan daje oprost prvog prekršaja. Slobodno se parkirajte gdje vas je volja. Kad Vam PAUK premjesti vozilo zatražite oprost prvog prekršaja. Trošak premještanja PAUK-a za Vas podmiri Grad. Iz prireza 18% koji dajete Milanu. ... prikaži još! Milan je Vaš spasitelj. U kojem gradu na svijetu gradonačelnik daje oprost prekršaja?! Samo u Zagrebu. Milan je iznad Prekršajnog zakona. Zato narode no sikiriki. Svaki dan se parkirajte suprotno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. I zatražite oprost prvog prekršaja. Naravno, svaki put za svoje vozilo navedite nekog drugog da ga je vozio. Najbolje susjede penziće iz ulice u kojoj živite koji ni nemaju vozačku dozvolu. Živio naš Milan