Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dajte derutne pothodnike grafiterima da ih pretvore u podzemne galerije

pothodnik
Borna Filić/PIXSELL
10.02.2017. u 13:11

Turisti bi ispod Avenije Dubrovnik mogli uživati kao u amsterdamskom Cuyperspassageu

Zovu ih ruglom Zagreba.

Na sreću da su pod zemljom, reći će stanovnici koji pothodnike izbjegavaju u širokom luku. Radije riskiraju i prelaze prometne ulice. I koliko god ima onih koji su lijeni spustiti se stepenicama, pravi je problem to što roditelji s djecom u kolicima, stariji i osobe s invaliditetom u pothodnike baš i ne mogu. Rampe i liftovi najčešće ne rade. A dodatna je poteškoća kad se pothodnik ne može izbjeći. Primjerice, u Središću, čiji stanovnici moraju kroz mračni pothodnik jer njihovo naselje nema škole, pa djecu vode u Sopot. Ne samo da ih moraju pratiti u školu nego i dočekivati ih kad se vraćaju iz nje. Jer pothodnici nisu na glasu kao sigurni. Ne zato što su oronuli i derutni i što se o njima gotovo nitko ne brine, već zato što se u njima predvečer okupljaju skupine s rubnih dijelova društva koji su “zaslužni” za to kako pothodnici izgledaju. To što je Grad Zagreb odlučio konačno investirati u njih i postaviti kamere odlična je stvar, a možda će pothodnici konačno dobiti i pažnju koju zaslužuju. I novu funkciju. Jer ovu su očito Zagrepčani već odavno zaboravili. Zašto zagrebački pothodnici ne bi postali podzemne galerije moderne umjetnosti? Moglo bi ih se dati na korištenje grafiterima da u njima legalno izražavaju svoju kreativnost. Tako su učinili i u nekoliko svjetskih metropola i od pothodnika učinili prave turističke atrakcije. Uživaju pješaci prolazeći kroz amsterdamski Cuyperspassage proučavajući velike murale.

Pothodnici bi isto tako mogli postati središta virtualne umjetnosti putem projekcija i holograma, jednako kao što je zamišljen tunel Grič. Ili, zašto se dio pothodnika ne bi specijalizirao kao obrtnički prolazi. U njima bi stari zagrebački obrtnici mogli pokazati vještine koje će, ako ih se ne očuva, uskoro postati zaboravljene. Pa bi, uz lijep prostor, turisti i Zagrepčani mogli vidjeti kako se izrađuju šeširi ili popravljaju stari satovi... Opcija je bezbroj, volje očito ima, potrebno je samo krenuti. •

Ključne riječi

Komentara 11

BA
Banderasjezakon
15:25 10.02.2017.

Čak i da grafiteri naprave nekaj furt lepog, opet bi se našli retardi koji bi ta umjetnička djela uništili u sekundi jednostavnim potpisivanjem ili parolama tipa "Mamiću cigane odlazi iz svetinje".

MU
Mukowsky
14:52 10.02.2017.

ističu se oni na drugim mjestima kao što su nove fasade.

Avatar istovari
istovari
13:56 15.02.2017.

Budimo Bronx ili Belfast kad nećemo Beč ili London....doma si nitko neće šarati grafite po zidovima....domaći "murali" su promašeni likovni nesporazum...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije