Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri dana na Ribnjaku

Danas počinje Pedalafest: Kritična masa vozi se sutra na ruti buduće magistrale, dođite

storyeditor/2022-06-22/PXL_271019_26578604.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
23.06.2022.
u 12:00

U povodu Pedalafesta prijevoz vlakovima za posjetitelje bit će, ističu također, 40 posto jeftiniji, a transport bicikla besplatan.

Sjednite na bicikl, stavite kacigu na glavu i pravac – Ribnjak. Danas počinje Pedalafest, manifestacija koja slavi kulturu urbane vožnje na dva kotača, a organizira je Sindikat biciklista u Centru mladih Ribnjak i Art parku. Traje do subote, a osim panela, radionica, filmskih projekcija, virtualnih biciklističkih vožnji kroz Kopenhagen i zabavnog programa u sklopu Art parka, središnji događaj bit će sutrašnja povorka ljubitelja pedaliranja "Kritična masa za grad bez gasa" koja će se voziti od Mimare do Ribnjaka. Okupljanje ispred muzeja počinje u 17.40, pokret je u 18, a vožnja završava na Ribnjaku oko 19 sati. Ondje će moći predahnuti, kažu organizatori, uz program DJ Zaka.

Vlakom 40% jeftinije

– Vozit će se uz privremeno zaustavljanje prometa i pratnju policije na trasi Klaićeva, Ulica Republike Austrije, Prilaz Gjure Deželića, Trg Republike Hrvatske, Masarykova, Teslina, Amruševa, Palmotićeva, Pavla Hatza, Kneza Mislava, Trg žrtava fašizma, Zvonimirova, Šubićeva, Martićeva, Rakovčeva, Štoosova, Harambašićeva, Maksimirska, Vlaška, Šoštarićeva, Park Ribnjak. Dio trase obuhvaća zamišljenu rutu biciklističke magistrale istok – zapad, odnosno Trg Franje Tuđmana – Maksimir, za koju smo pokrenuli inicijativu još davne 2012. Ove godine, prema najavama iz gradske uprave, dio Prilaza Gjure Deželića prilagodit će se biciklističkom prometu, čime započinje njezina realizacija – poručuju iz Sindikata biciklista. U povorku su, dodaju, pozvani svi koji vole vožnju na "ljudski" pogon, bez obzira na to je li riječ o biciklistima, romobilistima, skejterima ili rolerima.

U povodu Pedalafesta prijevoz vlakovima za posjetitelje bit će, ističu također, 40 posto jeftiniji, a transport bicikla besplatan. Popust se može iskoristiti od danas do subote za vožnje iz cijele Hrvatske i Slovenije do Zagreba i natrag, i to za putovanja duža od 25 kilometara. No, napominju, povratnu prijevoznu kartu potrebno je na poleđini ovjeriti pečatom Sindikata biciklista na informacijskom pultu festivala.

Danski film u Ciklokinu

Otvaranje je večeras u 21 sat, a očekuje se da će mu prisustvovati i danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen. Uslijedit će Ciklokino, u kojem se struja potrebna za prikazivanje filma proizvodi okretanjem pedala na stacionarnim biciklima, a prikazat će se djelo danskog redatelja Andreasa Dalsgaarda "The Human Scale". No, program počinje već od jutra, i to skupom nazvanim "Bike-friendly organizacije u Hrvatskoj", na kojemu će se od 10 sati razgovarati o tome kako tvrtke i organizacije mogu svoje djelatnike motivirati da koriste bicikl na putu do posla. Svi posjetitelji Pedalafesta moći će uživati i u programu Art parka koji traje do 17 srpnja, a u subotu navečer na repertoaru je koncert benda Sfumato. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije