Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
margareta mađerić

'Da su cijene niže, nitko se ne bi švercao'

ZET (1)
Marko Lukunić/PIXSELL
02.09.2013.
u 13:13

Zastupnica HDZ-a u Gradskoj skupštini o ZET-u, cijenama prijevoza i švercanju...

Uoči početka nove školske godine koja je srednjoškolcima zadala glavobolje zbog pokaza ZET-a jer im škole nisu smjele izdavati potvrde pa će prvih dana rujna biti bez mjesečne karte, razgovarali smo s Margaretom Mađerić.

Zastupnica HDZ-a u Gradskoj skupštini o ZET-u, cijenama prijevoza i švercanju... 

1. Mislite li da su cijene pokaza za učenike srednjih i osnovnih škola te studente previsoke? 

Mislim da jesu. I sama sam se zalagala za smanjenje cijene pokazne karte za svoje kampanje za gradonačelnika Zagreba. Optimalno bi bilo kada bi mjesečne karte stajale maksimalno pedeset kuna. Mislim da ni jednom roditelju nije u interesu puštati dijete bez karte i doživljavati neugodnosti kad ih uhvate da se švercaju. Obitelji koje ne mogu izdvojiti za pokaz je mnogo. Znali su mi se javljati obitelji s dvoje, troje djece kojima je trošak od 120 i 90 kuna po djetetu previše za njihov već osiromašeni budžet. 

2. Jeste li se vi koristili pokaznom kartom u javnom prijevozu? Kako je to nekad bilo regulirano? 

Kada sam bila đak i student, roditelji su sestri i meni kupovali godišnju kartu, ali teško mi je reći i usporediti odnos cijena tada i danas. 

3. Od 160.000 učenika osnovnih i srednjih škola i studenata, tek njih 42.000 plaća pokaz. Mislite li da je taj trend porastao? 

Ljudi su se oduvijek švercali. Neki zato jer ne žele kupiti kartu iz principa, drugi ne žele davati toliki novac ako tramvajem idu nekoliko stanica. Smanjenje cijene pokaza logičnije je nego da se ova cijena zadrži. Broj građana i učenika koji se švercaju bio bi puno manji i svatko bi kupio mjesečnu kartu od, recimo, četrdeset kuna. Socijalne su karte, pak, sasvim drukčiji slučaj. U proračunu uvijek treba biti subvencija za socijalno ugrožene građane.

>>Očekuju nas rigorozne kontrole u tramvajima i autobusima ZET-a

>>Srednjoškolcima potvrde za ZET-ove karte tek u rujnu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije