Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AIDS

Da nosi virus HIV-a do listopada 2010. otkrilo 14 Zagrepčana

hiv
AFP
Autor
Sonja Hoffman
02.12.2010.
u 08:00

Lani je HIV otkriven kod 25 građana, a parovi se sve češće testiraju prije zasnivanja obitelji

Svijest o potrebi HIV testiranja, ako je suditi prema broju građana koji su ga ove godine obavili, raste, a u Zagrebu je do kraja listopada otkriveno 14 novozaraženih građana.

Posljedice infekcije

Savjetovalište Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo posjetilo je 500-tinjak Zagrepčana.

– Imali smo šest HIV pozitivnih nalaza – otkrila je savjetnica u HZJZ dr. Iva Pem Novosel. Iako je među onima koji dolaze na anonimno testiranje najviše gay osoba, ni heteroseksualci nisu rijetki.

– Najviše je muških homoseksualaca jer je zbog načina spolnog odnosa veća mogućnost ozljeda, a time i prijenosa virusa nego među lezbijkama – objasnila je dr. I. P. Novosel. No, sa strepnjom u očima u savjetovalište se javi i puno građana koje posao vodi u inozemstvo.

– Obično su to muškarci koji su imali nezaštićene odnose s nepoznatim ženama ili prostitutkama, ali i žene koje je strah od zaraze nakon seksa za jednu noć potjerao da provjere imaju li virus – priča liječnica. Ono što iznenađuje je 20-ak mladih heteroseksualnih parova koji su došli na testiranje kako bi bili sigurni da bolest neće prenijeti na partnera s kojim planiraju obitelj.

– Vrlo su samosvjesni i očito dobro upoznati s posljedicama HIV infekcije, a gotovo svaki čovjek je imao bar jedan nesmotren i nezaštićen spolni odnos, pa je “red provjeriti” – priča savjetnica.

Sastanak s partnerom

Kada dođu na testiranje, Zagrepčani ne odaju straha, ta emocija je vidljiva kada dođu po rezultate.

– Uglavnom lošu vijest prime mirno, a zna se dogoditi da im je problem o spoznaji da nose HIV obavijestiti partnera – priča dr. I. P. Novosel. Tada savjetnici tu odgovornost preuzimaju na sebe i s partnerom zaraženog ugovore sastanak.

Komentara 10

OB
-obrisani-
15:11 02.12.2010.

Da li je i Bozanic medju zarazenima ili su to sve samo svecenici? Mislim ono, Boze nema u javnosti vec duze vremena, pa ....

AG
Agramer198
15:24 02.12.2010.

Za Bozanića sumnjam, ali se sigurno čovjek moli da ekipa koja je sifilitična kao ti lakše podnese bolest.. Iz tvojih komentara, što na ovaj tekst, što općenito je jasno da je bolest uznapredovala i da je mozak zahvaćen...

VI
visio
15:25 02.12.2010.

mislim da nije on zaražen, ali je ševio jednog klinca koji jest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije