Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Da bi u ordinaciji radio kirurg, prostor morali proglasiti viškom

Samoborci će uskoro s uputnicom k “svom”, privatnom kirurgu
Goran Jakuš/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
27.01.2011.
u 17:11

Kiruršku ambulantu unajmit će privatnik isključivo uz 
uvjet da potpiše ugovor s HZZO-om

Kako bi Samoborci ponovno dobili svoju kiruršku ambulantu, u županijskom su Domu zdravlja, čini se, pronašli način da premoste zakonske propise koji su bili prepreka njenu otvaranju.

U pat-poziciji

Naime, nakon što je Vinogradska bolnica izgubila interes da ambulantu vodi kao svoj dislocirani objekt, Dom zdravlja se prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti našao u pat-poziciji. Imao je ambulantu bez mogućnosti da u njoj zaposli kirurga.

– Domovi zdravlja smiju obavljati djelatnosti u sklopu primarne zaštite, a kirurgija je specijalistička djelatnost – objasnio je ravnatelj Županijskog doma zdravlja dr. Većeslav Bergman. Kako bi riješilo problem, Upravno vijeće je prostor ambulante proglasilo viškom i u ponedjeljak raspisalo natječaj za najam uz uvjet da služi u svrhu kirurške ambulante i da najmoprimac sklopi ugovor s HZZO-om.

– Na taj način prostor smo otvorili privatnim poliklinikama da u njemu zaposle specijalista – rekao je Bergman. Što se ponuda tiče, već ih je nekoliko, a nakon što natječaj bude gotov, otvaranje ambulante ovisit će o tome hoće li HZZO pristati na ugovor s privatnikom.

Bolnice neće u posao

Ipak, prije nego što se Dom zdravlja odlučio na “privatizaciju”, ambulantu je ponudio bolnicama Sv. Duh i Merkur, no 60 tisuća kuna kojima Samobor financira plaće kirurga bilo je premalo za kirurge tih ustanova.

– Otkad HZZO plaća po DTS-u, držanje dislociranih ambulanata bolnicama nije isplativo – prokomentirao je ravnatelj. No, otvaranjem kirurške ambulante nije došao kraj problemima koje je Domu zdravlja donio novi zakon.

– Izgubili smo oftalmologa i pulmologa, a od Ministarstva smo dobili odbijenicu za zapošljavanje novih specijalista – upozorio je V. Bergman. Dodao je i da novi zakon nema baš razumijevanja prema ljudima koji, poput onih iz Pokupskog, do prvog zagrebačkog bolničkog specijalista moraju putovati i 40 kilometara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije