Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Čuvamo stare sandale koje je Majka Terezija izula u Zagrebu

U toj crkvi, koja je sagrađena još 1706. kao ispovjedaonica osuđenika na smrt, čuvaju se ostaci križa na kojem je umro razbojnik i svetac
26. studenoga 2015. u 11:00 7 komentara 4104 prikaza
25.11.2015., Zagreb - Kapelica svetog Dizma u Novoj vesi koja se otvara za advent. Mons. Mio Gabric uz relikviju - sandale svete majke Terezije. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Krpane već nekoliko puta, pohabane i iznošene, sandale stare nekoliko desetljeća leže u vitrini u malenoj crkvici sv. Dizme u Novoj Vesi.

Hermetički zatvorena, iz staklene kutije isisan je i najmanji atom kisika, a ispunjena je – dušikom. Njegovu razinu kontrolira maleni uređaj, a uz sandale stoji i certifikat. On dokazuje tko je bila osoba koja je trošne sandale nosila. Bila je to blažena Majka Terezija.

Ostaci iz Jeruzalema

– U posjed sandala Zbor prebendara Prvostolne crkve došao je sasvim slučajno. Majku Tereziju upoznao sam tijekom svog 30-godišnjeg rada u Glasu Koncila. Bili smo i u Indiji mjesec dana s misionarima. Don Luka Depolo, tadašnji urednik Glasa Koncila, i ja trebali smo je pratiti u Oslo na dodjelu Nobelove nagrade za mir. Kada je došla u Zagreb, rekao sam joj da ne može u takvim sandalama primiti nagradu – ispričao je mons. Mijo Gabrić, dekan Zbora prebendara. Na uglu Bakačeve i ulice Pod zidom mons. Gabrić odveo ju je da kupi sandale. Stare je spremio, kaže, a dobro je znao da su već tada bile relikvija. Prije nego što su ih izložili, odnijeli su ih i u Institut "Ruđer Bošković", gdje su ih "izbombardirali" X-zrakama.

– Tako će ostati sačuvane za stoljeća – kaže mons. Gabrić. Sandale su iza željeznih rešetki i uvijek zaključanih vrata crkve, no otvorit će se u subotu u 20 sati, kada počinje misa, a crkvica će biti otvorena svaki dan (osim ponedjeljka) od 11 do 18 sati sve do Božića.

– Posjetitelje će dočekivati vodič koji će im govoriti o povijesti ove crkve, najstarije takve na svijetu posvećene svetom Dizmi iliti Dizmušu, kako su ga zvali stari Zagrepčani – kazao je mons. Gabrić. Dizma, kojeg još zovu i dobrim razbojnikom, jedan je od dvojice koji su bili razapeti uz Isusa. Njemu s desne strane stajao je Dizma, a s lijeve Gesta (odnosno Gizma). Dok su stajali razapeti čekajući smrt, Gizma se rugao Isusu govoreći mu: "Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!" No Dizma je stao na Isusovu stranu, odvrativši da su njih dvojica zaslužila biti na križu, a Isus nije, tražeći od Isusa da ga se sjeti kad dođe u svoje kraljevstvo. Isus odgovara: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!"

– Dizma je jedini svetac za kojeg u Bibliji piše da je u raju – kaže mons. Gabrić te dodaje kako u malenoj crkvici stoji još jedna vrijedna relikvija. Naime, u oltar su ugradili ostatke križa na kojem je umro Dizma.

– Dio križa izvorno je stajao u crkvi Svetog Križa jeruzalemskoga u Rimu – kazao je mons. Gabrić. Tamo je stigao još u 4. stoljeću, nakon što je Konstantin Veliki 313. priznao kršćanstvo, a njegova majka Jelena na mjestu smrti Isusa i dvojice razbojnika u Jeruzalemu našla ostatke križeva.

Ispovijedanje prije smrti

Crkvica u Zagrebu sagrađena 1706., i to isključivo zato da bi se zločinci imali gdje ispovijediti prije smrti.

– Smrtne kazne nisu se smjele izvršavati unutar gradova, već izvan zidina. Kad bi nekog teškog zločinca gradski oci osudili na smrt, a Kaptolska vijećnica, u kojoj se sudilo, bila ispred katedrale, odande bi zločinca svezana na zaprežnim kolima provezli kroz sjeverna kaptolska vrata i ondje bi ga izvan zidina pogubili – kazuje mons. Gabrić. Crkva, koja je sagrađena izvan zidina, a njezini se ostaci još vide, zatvorena je nakon što je izgubila namjenu.

– Otvorimo vrata povremeno kad nas vjernici zamole jer žele vidjeti relikvije i pomoliti se nad njima – kaže Gabrić te dodaje da je od 2002. do 2010. crkvica temeljito obnovljena. Tada je u arheološkim istraživanjima nađeno vrijedno posuđe, danas izloženo u Muzeju grada Zagreba. A sada će vrata otvoriti u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • nemanatrag:

  I ovo se nudi pored kipa gospe koji mjenja boje, kostiju i sličnih drangulija kao suvisla priča o nekakvom bogu....

 • 9.james.braun:

  Sandalopoklonstvo - kakav trash od sekte...

 • Avatar lola lola
  lola lola:

  i pored sve vjere i carobiranja njima treba pomoc znanost i kemije da cuvaju stare sandale???